Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A CIA által kiképzett egységek harcolhatnak az oroszok ellen Ukrajnában

Már nyolc éve képezzük ki ezeket a fickókat. Nagyon jó harcosok. Ez az a pont, ahol az ügynökség programjának komoly hatása lehet.

Az amerikai CIA felügyelte az ukrán különleges erők tagjainak titkos kiképzési programját amelynek célja egy esetleges konfliktusra történő felkészülés – állítják volt amerikai hírszerzési és nemzetbiztonsági tisztviselők.
A küldetés állítólag a Krím 2014-es orosz visszacsatolása óta tart egy titkosított létesítményben az Egyesült Államok déli részén – írja a Yahoo News.

 
A katonai kiképzőtáborban lőfegyver, álcázási technikák és szárazföldi navigációs gyakorlatokat végeztek, valamint olyan taktikákra összpontosítottak, mint a “fedezék és mozgás” – közölték a korábbi tisztviselők.
 
Egy meg nem nevezett, magas rangú (jelenleg is szolgálatban álló) tiszt azonban állítólag kitartott amellett, hogy a program mögött soha nem állt támadó szándék. “A kiképzés célja, és az elvégzett kiképzések célja az volt, hogy segítse a hírszerzést” – mondta a forrás.
 
A jelentés szerint a programot, amelyet a CIA szárazföldi részlegének dolgozó paramilitáris egységek felügyelnek, Barack Obama amerikai elnök kormányzása alatt hozták létre, és a későbbi washingtoni vezetők folytatták és módosították azt.
 
A CIA egyik volt vezetője szerint a hírszerző ügynökség évtizedek óta biztosít meghatározott kiképzést a kijevi egységeknek, hogy megőrizzék az ország függetlenségét és ellenálljanak Moszkva befolyásának. Az együttműködés azonban “felpörgött” a 2014-es események nyomán, amikor a Nyugat által támogatott erőszakos kijevi Majdan olyan eseményláncolatot indított el, amelynek következtében Kijev elvesztette az ellenőrzést a Krím felett, és véres konfliktus tört ki a Donbassz térségében.
 
A CIA Ground Branch paramilitáris egységei is elindultak az ország keleti részén kialakult frontvonalhoz, hogy 2015-től tanácsokat adjanak az ott állomásozó ukrán csapatoknak – közölték az egykori CIA tisztviselők. Egy, a kiképzési programot jól ismerő forrás azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy “felkelőket képeztek ki”, és hogy megtanította az ukrán harcosokat arra, hogyan “gyilkolják az oroszokat”.
Azzal összefüggésben, hogy a közelmúltban azt állították, hogy Moszkva inváziót tervezhet szomszédja ellen, a volt magas rangú hírszerzési tisztviselő utalt arra, hogy a kiképzésen részt vevő ukránok kulcsszerepet játszhatnak. “Már nyolc éve képezzük ki ezeket a fickókat. Nagyon jó harcosok. Ez az a pont, ahol az ügynökség programjának komoly hatása lehet”.
 
Az amerikai sajtóban publikált jelentés az orosz-ukrán határon tapasztalható fokozott feszültségek közepette készült. Decemberben Szergej Sojgu moszkvai védelmi miniszter azt közölte, hogy amerikai zsoldosok (PMC) vegyi fegyverek bevetésével készítenek elő provokációt Ukrajna háború sújtotta keleti részén.
 
A katonai vezető a védelmi minisztérium igazgatótanácsának ülésén az orosz fővárosban elmondta, hogy Ismeretlen vegyi összetevőket tartalmazó tartályokat szállítottak Adijivka (Avgyejevka) és Krasznij Liman városba provokáció végrehajtására. A miniszter azonban nem közölt további részleteket vagy bizonyítékokat a vegyi támadásokról.
 
Az elmúlt hónapokban fokozatosan növekedett a feszültség Kelet-Ukrajnában, és Nyugaton olyan aggodalmak hangzottak el, hogy Moszkva nagyszabású inváziót tervez Ukrajnában – a Kreml többször is tagadta ezeket a vádakat és hisztériakeltésnek minősítette azt.
 
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter novemberben arra figyelmeztetett, hogy “egyre több katonát és felszerelést halmoznak fel a Donbassz kontaktvonal mentén, egyre több nyugati “kiképző” támogatásával”. A csúcsdiplomata szerint ezek a nemzetek oroszellenes akciókra ösztönzik a kijevi tisztviselőket, amelyek – figyelmeztetett – “katonai kalandozásokká eszkalálódhatnak”.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.01.19.)