Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A szankciók miatt tönkremennek a német üveggyárak

Orosz gáz nélkül nem tud napelemet gyártani Németország

Széles körben elterjesztené a német kormány a napelemeket, hogy az ország minél hamarabb elszakadjon az orosz gáztól. Csakhogy a napelemhez speciális üveget kell gyártani, amihez pedig tetemes mennyiségű orosz gázra van szükség.

Ironikus akadályba ütközik a német kormány, amikor arra hívja fel a figyelmet, hogy minél hamarabb el kell szakadni az orosz energiahordozóktól, és olyan megújuló energiaforrásokra kell átállni, mint a szélenergia vagy a napenergia. Utóbbit éppen az akadályozná meg, ha a nyugat-európai ország betiltaná az orosz gáz importját. Az üvegipar ugyanis az egyik legnagyobb mértékben fogyasztja a földgázt. Évente mintegy tízmillió négyzetméter speciális üveg készül napelemes rendszerek és üvegházak számára Tschernitzben, ahol a Glasmanufaktur Brandenburg (GMB) működik. Torsten Schröter ügyvezető igazgató azt mondta, hogy az üzem óriási mennyiségű energiát használ, amelyet földgáz szolgáltat, és nincs alternatíva.
 
„Az erőművet nem lehet egyszerűen szénre vagy olajra átállítani. Ez technikailag nem lehetséges. Hosszú távon jó elképzelés a hidrogénre való átállás. Az infrastruktúra azonban még mindig hiányzik” – mondta az igazgató, aki szerint az üveggyárnak nem csak az ukrajnai háború óta kell megküzdenie a megnőtt energiaárakkal: tavaly ősz óta megháromszorozódtak a költségek. Ha az orosz gázszállítások most teljesen leállnának, az alapvetően befolyásolná a vállalata működését.
 
„Mi vagyunk az egyetlen strukturált napelemesüveg-gyártó Európában, az egész napenergiaipar tőlünk függ. Vállalatunk megszűnése egyben az európai modulgyártás végét is jelentené nagyon hosszú időre” – figyelmeztetett.
 
A héten az uniós tagállamok többek között behozatali tilalmat rendeltek el az orosz kőszénre, és az olaj- és földgázellátás már sokat emlegetett embargója is egyre inkább a lehetőségek közé kerül. Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke szerdán az Európai Parlamentben azt mondta, hogy előbb-utóbb az olajra, sőt a gázra vonatkozó intézkedésekre is szükség lesz. Az üvegipar növekvő aggodalommal figyeli ezeket a fejleményeket. A Német Üvegipari Szövetség (BV Glas) egyik nyilatkozata például azt állítja, hogy a földgázellátás teljes leállítása az üvegiparban lehetetlen lenne.
 
„Ez nemcsak a termelés kieséséhez vezetne, hanem visszafordíthatatlan károkat is okozna, amelyek helyreállítása hónapokig vagy évekig tartana” – állítja a szövetség. A leállás számos más ágazatban is komoly fennakadásokat okozna, például az élelmiszer-, az ital-, gyógyszer-, autó- és építőiparban, amelyekben az üveg, mint alapanyag szintén elengedhetetlen.
 
Forrás: V4NA
Fotó: archív
(2022.04.10.)