Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Fordult a kocka: Brüsszel elfogadja a Kreml ajánlatát az orosz gáz rubelfizetéséról

Az EU elfogadja a Kreml javaslatát, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy devizát helyezzenek el a Gazprombank számláján, hogy a Gazprom rubelben bonyolítsa le a tranzakciókat. Így az orosz gáz vásárlása sem az uniós szankciókat, sem az orosz fél rubelelszámolási kérését nem sérti meg.

Az Európai Bizottság hétfőn közölte, hogy az uniós vállalatok a szankciók megsértése nélkül megkerülhetik Oroszország azon követelését, hogy a gázért rubelben fizessenek, ha euróban vagy dollárban fizetnek, amelyet aztán átváltanak az orosz valutára – közölte a usnews.com a Reuterse hivatkozva.
 
Moszkva figyelmeztette Európát, hogy a gázszállítások leállítását kockáztatja, aki nem rubelben fizet. Az oroszok márciusban azt javasolták, hogy az energiavásárlók nyissanak számlát a Gazprombanknál, hogy euróban vagy dollárban teljesíthessék a kifizetéseket, amelyeket aztán rubelre váltanának át.
 
Az Európai Bizottság szerint azonban a vállalatoknak továbbra is a Gazprommal kötött szerződéseikben meghatározott pénznemben kell fizetniük.
 
A tagállamoknak csütörtökön küldött tanácsadói dokumentumban a Bizottság szerint Oroszország javaslata az uniós szankciók megsértésének kockázatát hordozza magában, mivel a vásárlás tényleges lebonyolítását – miután a kifizetéseket rubelre váltják át – az orosz hatóságok kezébe adná.
 
Moszkva rendelete azonban nem feltétlenül akadályozza meg a fizetési folyamatot, amely megfelelne az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt elrendelt uniós szankcióknak – közölte a Bizottság.
 
Brüsszel a dokumentumban úgy fogalmazott, hogy vannak olyan lehetőségek, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy továbbra is jogszerűen fizessenek a gázért.
 
„Az uniós vállalatok kérhetik orosz partnereiket, hogy ugyanúgy teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket, mint a rendelet elfogadása előtt, azaz az esedékes összeg euróban vagy dollárban történő befizetésével” – áll a dokumentumban.
 
Az uniós gazdasági szereplők a kifizetések előtt egyértelműen nyilatkozhatnának arról is, hogy szerződéses kötelezettségeiket akkor tekintik teljesítettnek, amikor eurót vagy dollárt helyeznek letétbe a Gazprombanknál – szemben a későbbi, rubelre történő átváltás utáni befizetéssel – áll a dokumentumban.
 
Az EU szankciórendszere nem tiltja, hogy a vállalatok számlát nyissanak a Gazprombanknál, vagy kapcsolatba lépjenek a bankkal, hogy megpróbáljanak megoldást keresni – áll a dokumentumban.
 
„Ennyit az orosz szankciókról. Az EU elfogadja a Kreml javaslatát a Gazprombankkal való együttműködésre, amely lehetővé teszi az európai vállalatok számára, hogy devizát helyezzenek el egy számlán, míg a Gazprom rubelben bonyolítaná le a tranzakciókat. Ez nagy fordulat az EU számára, de nem volt más választásuk. Az orosz földgáz elzárása a fizetés elmaradása miatt nagyon rövid időn belül gazdasági katasztrófát okozna Európának” – kommentálta a hírt warnewsupdates.blogspot.com.
 
Forrás: karpat.in.ua
(2022.04.27.)