Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A falualapítókra emlékeztek Jászszentlászlón

Évtizedes hagyomány, hogy majális helyett Falualapítók Napját és Civil Kulturális Napot rendeznek Jászszentlászlón. Az esemény keretében emlékeznek meg a falualapító ősökről, és mutatkoznak be a helyi gyermekek, civil szervezetek. Az április 30-ai ünnep vendége volt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő is, aki elmondta, azok előtt hajtunk fejet, akik egykor létrehozták Jászszentlászlót.

„Akik képesek voltak szervezni, előre gondolkodni, egybegyűjteni a különféle elképzeléseket, gondolatokat. Képesek voltak ellenállni, nekimenni kudarcnak, és jól megélni a sikerélményt.”
 
Hozzátette: ez a település egy sajátos település, hiszen van benne életerő, a múlt iránti tisztelet, kötelességtudat, és olyan közösségi élet, amelyre büszkék lehetnek az egykori alapítók, akik jó helyen, Szent László király védnökségében szervezték meg ezt a települést.
 
Az immár 13. Civil Kulturális Nap alkalmat teremtett arra, hogy bemutatkozzanak a helyi gyermekek, egyesületek. Így idén is felléptek a zeneiskola növendékei, az óvoda és az iskola néptáncosai, a Silver Step Táncstúdió táncosai, a nyugdíjasklub kultúrcsoportja, a Tanári Kanári Kórus, a Hangász Együttes, a testvértelepülések csoportjai, a Szatymazi Színkör, a Kiskunmajsai Ifjúsági Fúvószenekar és a Kiskunfélegyházi Padkaporos Néptáncegyüttes. A nap folyamán bárki megnézhette a Helytörténeti és Faluvédő Egyesület Vasfüggönyön innen című pénztörténeti kiállítását.
 
A falu születésnapját is ünneplik. Szentlászló puszta megváltását 1745. május 6-án hirdették ki. Négy jász település – Jászjákóhalma, Jászdózsa, Felsőszentgyörgy és Mihálytelek – 4500 rajnai forintot fizetett a pusztáért, amit legeltetésre használtak. 1805-ben kimérték a négy település részére a megváltás arányában a pusztát.
 
Elindultak a tanyasi gazdaságok és az 1854-es összeírásnál 34 jákóhalmi, két mihálytelki és négy felsőszentgyörgyi gazdának volt lakóháza a jelenlegi településen, melynek elkezdődött a töretlen fejlődése. 1873. október 20-án a kerületi közgyűlés tárgyalta a jákóhalmi, felsőszentgyörgyi és mihálytelki pusztának a nagyközséggé alakulása iránti beadványát. 1874 májusában a miniszter engedélyezte Pusztalászló nagyközséggé alakulását. A jászszentlászlóiak ezt a dátumot tekintik a falualapítás idejének.
 
Forrás: baon.hu
(2022.05.03.)