Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


SZÁZEZER KISVÁLLALKOZÓNAK TOVÁBBRA IS BIZTOSÍTJUK A REZSICSÖKKENTÉST

A költségvetés meg fogja védeni a családokat, a támogatási rendszerüket és a rezsicsökkentést is – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.
 
Öt hét után ismét a Kossuth rádiónak adott interjút Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt hetekben azért nem tudott jönni az állami rádióba, mert a kormányalakításra kellett koncentrálnia, ehhez „befelé kell gondolkodni” fogalmazott a kormányfő.
 
A jövő évi költségvetés összeállításáról elmondta, hogy nem volt egyszerű feladat. Orbán Viktor szerint ilyenkor el kell gondolni a teljes jövő évet. Elárulta, hogy a soproni kihelyezett kormányülésen arra jutottak, hogy a háború akár még a következő évünket is beárnyékolhatja.
 
A háború következményei alól nem húzhatjuk ki magunkat – mondta Orbán. Az első ilyen hatás az infláció, ami más mint egy normál helyzetben kialakuló infláció. A kormány úgy számol, hogy a jövő évre is egy háborús inflációt kezelni képes költségvetés kell.
 
A büdzsének az ezzel járó gazdasági válságot is kezelnie kell. Ezért hozták létre a rezsivédelmi és honvédelmi alapot, amivel a családok életszínvonalát kívánják megvédeni. Elmondta, hogy Brüsszelben azért nem értik a rezsicsökkentés lényegét, mert nyugaton többet keresnek az emberek, nem jelent nekik akkora problémát a rezsi kifizetése.
 
– A költségvetés meg fogja védeni a családokat, a támogatási rendszerüket és a rezsicsökkentést is  – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: 100 ezer kisvállalkozást benne tudnak tartani a rezsicsökkentésben, erről ma ad ki rendeletet a kormány.
 
Rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség
 

Orbán Viktor elmondta, a gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterek szerint a kormány intézkedései 5-6 százalékot faragnak le az inflációból. Kijelentette: amíg háború van, infláció is van, ezért a háborús infláció letörésének egyetlen módja a béke.
 
– A magyar kormány szinte az egyedüli Európában, amely szerint a békét kell finanszírozni, nem a háborút  – folytatta a kormányfő. Mint mondta, a háborús uszítókat vissza kell szorítani. Vannak üzleti körök, akik a háborút finanszíroznák, például Soros György. Orbán Viktor reagált arra is, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indítana Magyarország ellen a benzinársapka miatt. A miniszterelnök azt mondta, rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség, ezt Brüsszelnek is meg kell értenie.
 
A műsorvezető felvetette, hogy nincs szó arról, hogy az olajembargó mennyi ideig jelenthet megoldást a közép-európai országoknak. Veszélyt jelent-e az importvám? – kérdezte.
 
– Az igaz, hogy Magyarország keményen állta a sarat – jegyezte meg az uniós tárgyalásokról Orbán Viktor, aki megjegyezte, hogy a csehek és a szlovákok nem álltak ott mellette az éles helyzetekben. A kormányfő szerint a józan ész győzött, amikor elfogadták, hogy azoknak az országoknak nem megoldás a tengeren keresztül szállított olaj, akik jelenleg szinte kizárólag csővezetéken kapják ezt a nyersanyagot.
 
– Nagyon kevés ország van olyan stabil politikai helyzetben mint Magyarország – vetett fel egy szempontot Orbán Viktor a brüsszeli tárgyalásokkal kapcsolatosan. Szerinte nem csupán "sunyiskodásról" van szó, amikor őt küldik ki megharcolni ezeket a vitákat.
 
– Friss felhatalmazás van mögöttünk, kétharmados győzelmet arattunk, a kormány gyorsan tud dönteni, mert háborús vészhelyzet van  – sorolta Orbán Viktor. Hozzátette: A francia elnök helyzete hasonlatos még a magyar vezetéshez, aki szintén most nyert választást, "megnyugtató" előnnyel.
 
A gázcsatában más érvelés kell

 
– Ha kiáll az ember az olajembargó ellen, akkor mindenki megtámadja – emlékeztetett a kormányfő.
 
A gázembargóval kapcsolatosan elmondta, ugyanúgy kezdődik a felvetése, mint anno az olajembargóé. Először csak lebegtetik, Németország élből elutasítja, majd pár hét elteltével megváltoztatják a véleményüket. Itt már nem csak arról van szó, hogy Magyarországnak nincs alternatívája, hanem egész Európát tenné tönkre. Orbán Viktor abban bízik, hogy a józan ész kerekedik majd felül.
 
Orbán Viktor kijelentette: nem szabad elvitatni, hogy Ukrajnának joga van megvédeni saját magát.
 
– Nem az a kérdés, hogy ők mit csinálnak. Az igazi, kérdés, hogy mi, nyugatiak, és az amerikaiak mit csinálnak. Arra kellene eszközöknek bevetni, hogy béke legyen  – mondta. A miniszterelnök aláhúzta: a szankciók háborús inflációt okoznak, ha Magyarország nem kezd el a béke hangján beszélni, és senki nem beszél ezen a hangon, akkor sosem lesz béke.
 
A kormányfő felhívta a figyelmet arra:  ha olyan egyszerű lenne áthárítani az extraprofit-adót az emberekre, akkor nem tiltakoznának azok piaci szereplők, akikre a kormány kivetette azt.
 
A miniszterelnök köszönetet mondott a bankoknak és a cégeknek, akik különadót be fogják fizetni a közös kasszába.
 
A hatósági árakról a miniszterelnök elmondta: Körültekintően kell eljárni, a következményeket fel kell mérni. Ahogy fogalmazott a mostani kormányban több gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszter is van, az ő feladatuk, hogy javaslatot tegyenek arra, hogy meghosszabbítsák-e az árstopot. Orbán Viktor elmondta, hogy ő szeretné megtartani a hatósági árakat.
 
A MOL vezérigazgatójának felvetésére, aki azt javasolja, hogy július elsejével fokozatosan vezessék ki a hatósági áras üzemanyagot, úgy reagált:  minden a háborún múlik.
 
A Timmermans-féle karbonadóról elmondta, hogy nem biztos, hogy időszerű a felvetése.
– Európa talán már nem is táncol a gazdasági válság peremén, hanem benne van, ilyen esetben plusz adók kivetését szorgalmazni érzéketlenség és a realitásokról való elrugaszkodás  – jelentette ki a miniszterelnök.
 
– Ilyen emberek jobb, ha inkább nem is hoznak döntést – utalta az Európai Bizottság alelnökére Orbán, aki nagy teljesítménynek nevezte, hogy az Európai Parlament megmakacsolta magát és végre az emberek oldalára állt, amikor leszavazta a javaslatot.
 
A kormányfő álláspontja a témával kapcsolatban egyébként változatlan; szerinte a nagy szennyezőknek kell megfizetniük ezeket a terheket, amit a brüsszeli javaslat alapján az emberektől akarnak beszedni.
 
Forrás:MTI, magyarnemzet.hu
(2022.09.10.)