Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Varsó elsiette az orosz szénimport betiltását

A lengyel kormány túl gyorsan döntött az orosz szén betiltásáról – mondta pénteken a Polskie rádiónak Pawel Poncyljusz, a lengyel parlament polgári koalíciójának tagja. Véleménye szerint a szállítások hirtelen csökkenése az átlagembereknek fog fájni.

“Ez egy probléma. Túl gyorsan hoztak ilyen radikális döntéseket, kicsit higgadtabban kellett volna hozzáállni” – mondta, hozzátéve, hogy a szállítások teljes leállítása túl drasztikus egy olyan ország számára, amely évek óta növeli az orosz szén importját.
 
“EGYIK VÉGLETBŐL A MÁSIKBA LÉPÜNK. AZ ELMÚLT ÉVEKBEN A KORMÁNYZATI DÖNTÉSEK ODA VEZETTEK, HOGY 10 MILLIÓ TONNÁVAL MEGHALADTUK AZ OROSZORSZÁGBÓL SZÁRMAZÓ SZÉNIMPORTOT. MOST HIRTELEN CSÖKKENT AZ IMPORT, AMI BIZONYOS MÉRTÉKIG KÁROS OROSZORSZÁG SZÁMÁRA, DE SOKKAL INKÁBB AZ EGYSZERŰ LENGYELEK SZÁMÁRA, AKIKNEK SZÉNTÜZELÉSŰ KÁLYHÁJUK VAN” – MAGYARÁZTA PONCYLJUSZ.
 
Szerinte a kormánynak ki kellett volna használnia azt a “kiváltságot”, és hozzáférhetett volna a szénbányák dokumentációjához, és ellenőrizni kellett volna a kitermelés mértékét az országban, hogy kiderítse, mennyi időbe telik pótolni a veszteségeket, mielőtt leállítják az orosz importot. Hozzátette, hogy Lengyelországnak legalább másfél évig fog tartani, hogy saját széntermelését megfelelő szintre növelje.
 
Lengyelország március végén teljes embargót rendelt el az Oroszországból származó szénimportra. A tilalom nemcsak az állami, hanem a magánvállalatokra is vonatkozik. Ez szénhiányhoz, majd tűzifahiányhoz vezetett.
 
E hónap elején a lengyelek hivatalosan is engedélyt kaptak arra, hogy tűzifát gyűjtsenek az erdőkben, de csak képzés után és a helyi erdészeti egységek engedélyével.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.06.13.)