Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Huszárfelvonulással és hatalmas székely lobogó felvonásával vette kezdetét a 11. Székely Vágta

Mi, székelyek, szeretjük a lovainkat, és akármi is történt, megmaradt bennünk a lovasnemzeti lelkület. Célunk az volt, hogy újra naggyá tegyük a székely lovas kultúrát – mondta az ünnepségen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Hagyományosan huszárfelvonulással és a hatalmas székely lobogó felvonásával kezdődött meg szombaton a 11. Székely Vágta a maksai Óriáspince-tetőn.
 
A megnyitó ünnepségen közreműködtek a hagyományőrző huszárok: a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület és a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület.
 
A megnyitón részt vett Dr. Kásler Miklós, Magyarország Kormányának volt minisztere, Dr. Varga Ádám József, a Bukaresti Magyar Nagykövetség első beosztottja, valamint Horváth Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója is.
 
A Székely Vágta főkapitánya immár évek óta Nagy József hagyományőrző huszárőrnagy. A megnyitón bemutatta, hogy idén a Nemzeti Vágta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc három fiatal, tizenéves honvéd hőse előtt tiszteleg.
 
A Vágtafőkapitány a béke fontosságát is hangsúlyozta beszédében: „Mi, székelyek, szeretjük a lovainkat, és akármi is történt, megmaradt bennünk a lovasnemzeti lelkület. Célunk az volt, hogy újra naggyá tegyük a székely lovas kultúrát” – mondta az ünnepségen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
 
Tamás Csaba, a tavalyi Székely Vágta győztese átadta a vágta főkapitányának az 1845-ös mintázatú lovastiszti vándorszablyát, amelyet legelőször 2014-ben ajánlott fel készítője, Szabó István a Székely Vágta győztesének. A vándorszablya a döntő után a nyerteshez kerül egy évig.
 
Forrás: szekelyhon.ro
(2022.06.19.)