Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lavrov a BBC-nek: a nyugati zsoldosok nem harcosok

Engem csak a nemzetközi jog érdekel, amely szerint a zsoldosok nem harcosok. Tehát nem számít, hogy mi van az önök szemében. Nagy-Britannia ismét megpróbálja feláldozni népe érdekeit a politikusok ambícióiért - közölte az orosz külügyminiszter.

Az Ukrajnában elfogott és zsoldosként halálra ítélt brit harcosok sorsáról a nemzetközi jog alapján a Donyecki Népköztársaságnak kell döntenie, és Oroszországot nem érdekli, hogy ez hogyan néz ki “a Nyugat szemében” – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a BBC brit állami műsorszolgáltatónak adott interjújában csütörtökön, az évente megrendezett Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF) margóján.
 
Két brit állampolgár – Shaun Pinner és Aiden Aslin – a múlt héten a donyecki legfelsőbb bíróság által zsoldosként bűnösnek talált külföldi harcosok triója között volt. A marokkói állampolgár Saadun Ibrahim mellett halálra ítélték őket.
 
Amikor Steve Rosenberg, a BBC munkatársa csütörtökön megkérdezte róluk Lavrovot, az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy ez a Donyecki Népköztársaság (DNR) ügye, amelyet Moszkva független államként és szövetségeseként ismer el.
 
“A NYUGAT SZEMÉBEN OROSZORSZÁG FELELŐS EZEKNEK AZ EMBEREKNEK A SORSÁÉRT” – KEZDTE ROSENBERG, DE LAVROV FÉLBESZAKÍTOTTA.
 
Engem egyáltalán nem érdekel a “Nyugat szeme”. Engem csak a nemzetközi jog érdekel, amely szerint a zsoldosok nem harcosok. Tehát nem számít, hogy mi van az önök szemében.
 
Amikor Rosenberg tiltakozott, hogy a két férfi nem zsoldos, hanem az ukrán hadseregben szolgált, Lavrov azt mondta, hogy ez a bíróság dolga – amely ugyanolyan legitim és független, mint a brit bíróságok.
 
Arra a kérdésre, hogy a brit kormány megkereste-e Moszkvát Aslin és Pinner sorsával kapcsolatban, Lavrov azt mondta, nem hallott ilyen megkeresésről.
 
“HOZZÁSZOKTAK AHHOZ, HOGY MINDENT A NYILVÁNOSSÁG ELŐTT CSINÁLNAK. ELKEZDTÉK KIJELENTENI, HOGY AGGÓDNAK AZ ALATTVALÓIK SORSA MIATT. NEM TUDOM, HOGY KAPCSOLATBA LÉPTEK-E VELÜNK VAGY SEM. BESZÉLNIÜK KELLENE A DNR-REL” – MONDTA A KÜLÜGYMINISZTER.
 
Lavrov a BBC-nek azt is elmondta, hogy Moszkva és London viszonya elkeserítő, és Nagy-Britanniát “olyan országnak nevezte, amely ismét megpróbálja feláldozni népe érdekeit a politikusok ambícióiért, akik csak a következő választásokra gondolnak és semmi másra”.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.06.19.)