Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Hétéves csúcson a rubel a dollárral szemben

Szárnyalt a rubel hétfőn a moszkvai tőzsdén, és új többéves csúcsot ért el az amerikai dollárral szemben. Az erősödés annak ellenére következett be, hogy a központi bank a múlt héten javasolta a tőkekontroll eltörlését, amely a nemzetközi szankciókkal szemben támogatta a valutát.

Az orosz valuta hétfőn rövid időre 55,44 rubelre erősödött a dollárral szemben, ami 2015 júniusa óta a legerősebb árfolyam az amerikai valutával szemben, majd később kissé visszaesett. A rubel az euróval szemben is alig 58 felett kereskedett, ami szintén hétéves csúcs közelében van.
 
Miután március elején a nyugati szankciók nyomása miatt rekordalacsony szintre esett, a rubel a tőkekontrollok és Oroszország erős kereskedelmi mérlegének támogatásának köszönhetően talpra állt – vélik közgazdászok. A múlt héten azonban az orosz központi bank vezetője a legtöbb tőkekontroll feloldására szólított fel a rubel gyengítése érdekében.
 
A kormány úgy véli, hogy az orosz valuta jelenleg túl erős, és egyes tisztviselők azt javasolják, hogy gyengítsék 70 és 80 rubel/dollár közötti szintre. A Központi Bank és az Ellenőrző Kamara azonban a devizabeavatkozások ellen szólalt fel, és az inflációs ráta szabályozására irányuló jelenlegi politikát támogatják.
 
A hónap elején a Központi Bank a válság előtti 9,5%-os szintre csökkentette az irányadó kamatlábat, megjegyezve, hogy az országot érintő inflációs kockázatok továbbra is csökkennek. A kamatlábat 20%-ra emelték, miután Oroszországot február végén az USA, az EU és szövetségeseik szankciók sorozatával sújtotta.
 
A rubel gyorsuló erősödését a nemzetközi piacokon emelkedő energiaáraknak és Moszkva gázfizetési igényének is tulajdonították, ami miatt a “barátságtalan” országoknak orosz valutában kell fizetniük a szállításokért.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.06.21.)