Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Szerb államfő: házasságot férfi és nő köthet

A szerb ellenzék élesen tiltakozik a páneurópai LMBTQ-találkozó ellen, azt mondják, nem akarják, hogy Belgrád szeptemberben a homoszexualitás, a pornográfia népszerűsítésének fővárosa legyen. A Dveri Mozgalom törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek, hogy tiltsák meg a melegtartalmak népszerűsítését a kiskorúak körében.

 
Belgrád lesz az idei EuroPride házigazdája. A szerb főváros olyan nagy nyugat-európai városokat utasított maga mögé, mint Barcelona, Lisszabon vagy Dublin. Az EuroPride egy páneurópai, az LMBTQ-büszkeség eseménye, amelynek minden évben más európai város ad otthont. A fogadó város általában olyan hely, ahol van egy bejáratott büszkeségnapi esemény vagy ahol jelentős LMBTQ-közösség él. Az első ilyen eseményt 1992-ben tartották meg. Belgrád lesz az első olyan helyszín, amely az Európai Gazdasági Térségen (EEA) kívül van. A rendezvényre szeptember 12-e és 18-a között kerül sor. Goran Miletic ezzel kapcsolatban elmondta: Több mint húszezer külföldi látogatót várnak ez idő alatt Belgrádba, köztük az Európai Unió 150 magas rangú tisztségviselőjét.
 
Az esemény koordinátora hozzátette: a felkészülés remek ütemben zajlik, s szerinte a mostani munkálatokat az Eurovíziós Dalfesztivál 2008-as szerbiai megrendezésével lehetne összehasonlítani.
 
A már kiképzett és kipróbált emberek havonta tartanak képzéseket a tüntetések, a polgári engedetlenségek mibenlétéről.
 
Szerbia miniszterelnöke már többször részt vett a büszkeségnapi felvonuláson Belgrádban. Ana Brnabic nyíltan vállalja homoszexualitását. 2019-ben például párjával Milica Djurdjiccal sétált.
 
A kormányfő az Instagram-oldalára feltöltött fotók alá az írta: „Ma együtt építjük a társadalmat, melynek alapértéke a tolerancia, a megértés és a kisebbségi csoportok támogatása.”
 
Amíg a szerb miniszterelnök felvállalja másságát, s közvetlenül támogatja a parádét, addig az áprilisi választásokon jelentősen megerősödő jobboldali pártok keményen bírálják az európai találkozó megszervezését Belgrádban. A jobboldali formációk összességében 18 százalékot szereztek.
 
A szintén a parlamentbe jutó Szerbiai Demokrata Párt is ellenzi a melegfelvonulás megtartását Belgrádban. Milos Jovanovic pártelnök elmondta: törvényileg garantált az egyenlő bánásmód mindenki számára az országban, attól függetlenül, hogy szexuálisan milyen beállítottsággal rendelkezik. Hozzátette: senkinek sincs joga arra, hogy a saját választását másokra erőltesse, pláne a szexuális kisebbségek nem tehetik meg, hogy agresszív módon népszerűsítsék sajátjukat.
 
Hozzáfűzte: egyértelmű, hogy a szeptemberi EuroPride célja, hogy újra parlament elé kerülhessen az azonos neműek házasságának legalizálása Szerbiában. Ez ellen a szerb demokraták mindenképpen küzdeni fognak a parlamentben – tette hozzá Jovanovic.
 
Az elmúlt években a melegeket támogató civil szervezetek részéről komoly igény fogalmazódott meg, hogy Szerbia fogadjon el egy olyan törvényt, amely rendezné az azonos neműek házasságát. Az Európai Unióba igyekvő ország igyekszik megfelelni a nemzetközi elvárásoknak. Az EU ugyanakkor azt nem szabta csatlakozási feltételül, hogy ilyen jogszabály szülessen. Belgrád viszont ennek ellenére elfogadott egy nemzeti akciótervet, amely arról szól, hogy mindinkább visszaszoruljon a diszkrimináció a balkáni államban. Ennek a része az a vállalás, hogy 2019 októberéig fogadjon el a parlament egy jogszabályt, amely rendezné a partneri viszonyt az azonos nemű párok esetében.
Szerbia 2021-ben volt a legközelebb egy ilyen törvény elfogadásához, akkor a Kisebbségügyi és Emberi Jogi Minisztérium elkészítette a törvénytervezetet, amely azonban soha nem került a kormány elé. Ennek oka, hogy a szerb államfő kijelentette, hogy ha a parlament el is fogadna egy ilyen jogszabályt, ő nem írná alá azt. Mint fogalmazott: az alkotmányt kell védenie köztársasági elnökként.
 
Az alkotmány a kérdést a családügyi törvénnyel rendezi. Abban pedig az áll, hogy házasságot férfi és nő köthet. Éppen ezért nem tudnám aláírni ezt a jogszabályt. Ha egy ilyen törvény születne, azt azonnal visszaküldeném a parlamentnek – mondta Alekszandar Vucsics.
 
A szerb államfő hozzátette: a saját személyes álláspontját a törvénnyel kapcsolatban mindenki láthatja, ugyanis ő választotta Ana Brnabicot kormányfőnek. Vucsics azonban azt is leszögezte, hogy ennek ellenére semmiképpen sem az azonos nemű közösségek lelkes szószólója. Hozzátette: őt nem érdekli, hogy mit mond a törvénnyel kapcsolatban az egyik vagy másik fél, azt szeretné, hogy Szerbia egy modern és normális ország legyen, ahol tisztelik a jogrendet.
 
Forrás: V4NA
(2022.06.28.)