Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A karrierem során az volt bravúr, hogy visszatértem az életbe

Szekeres Pál - könyvbemutató a lakiteleki Hungarikum Ligetben.

Július 7-én Lakiteleken a Hungarikum Ligetben, Szekeres Pál – az első és máig egyetlen ember a világon, aki érmet szerzett olimpiai és paralimpián ép és kerekesszékes sportolóként is – volt az Európa Szabadegyetem második napjának egyik vendége.
 
A Szabadegyetemen az Antológia Kiadó gondozásában megjelent, Antal-Ferencz Ildikó: KILŐVE A HOLDRA – Szekeres Pál, a háromgyermekes vívó című kötet kapcsán, Bágya Rita beszélgetett.
A háromszoros paralimpiai bajnok és olimpiai bronzérmes vívót az eseményre, elsőszülött fia Palkó, kísérte el.
 
„Amikor Antal-Ferencz Ildikó megkeresett, nem voltam biztos benne, hogy az életemnek ez a szakasza-e, amikor ennek a könyvnek el kell készülnie, de a pozitív visszajelzések megerősítettek abban, hogy az interjú kötetbe szerkesztése, jó gondolat volt” – fogalmazott Szekeres Pál.
 
A Kölcsey Házban megtartott beszélgetés két fő témája: Szekeres Pál sportolói pályafutása és közéleti szerepvállalása volt. Előbbivel kapcsolatban kiemelte, hogy nincs annál felemelőbb, mint az olimpiai dobogó tetején a magyar himnuszt énekelni.
 
A közélet és politikai terén kitért arra is, hogy Lezsák Sándor volt az egyik, aki annak idején a közélet számára felfedezte őt, majd kiemelte, hogy az évek során fontos szemléletváltozást sikerült elérni a fogyatékkal élők társadalmi helyzetét illetően. „Nagy büszkeség – hangsúlyozta –, hogy a munkánk révén a rendszerváltás idején az 5-7%-os foglalkoztatottság, mára 50% fölött van ebben a társadalmi csoportban.”
 
Az egy órás beszélgetés, amely dedikálásokkal és közös fotózásokkal zárult, Szekeres Pál kötetben található gondolataival jól összegezhető:
 
„A karrierem során nem az érmek megnyerése, a különböző pozíciók betöltése volt bravúr, hanem, hogy visszatértem az életbe. Azt szokták mondani, hogy az ember addig él, ameddig céljai vannak. Nekem pedig még nagyon sok célom van…”

 
Fotón: Bágya Rita és Szekeres Pál
 
A Lakitelek Népfőiskola sajtóközleménye nyomán
(2022.07.08.)