Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A kreatív ipar helyzete, jövője

Július 9-én, Lakiteleken a Hungarikum Ligetben: A kreatív ipar helyzete, jövője címmel Fülöp József a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora tartott előadást.

Az Európa Szabadegyetem negyedik napján Fülöp József kiemelte: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tevékenysége,képzési portfóliója, elért eredményei és együttműködő partnerei révén nemzetközi viszonylatban is meghatározó felsőoktatási intézménye a művészetek, a design és a kreativitás oktatásának.
 
Az egyetem rektora előadásban kitért a kreatívipar fogalmára, magyarországi helyzetére, amely egyre hangsúlyosabb a hazai életminőség alakulásában, de további lehetőségei is lennének, amiért még sokat tehetünk, sokat kell tegyünk.
 
Bizonyítható tény – fogalmazott Fülöp József –, hogy a kreatívipar egyre jelentősebb szerepet tölt be a nemzetgazdaságban, hiszen értéklánc-elméleten alapul, így számos közreműködő együttműködését foglalja magába. Példaként említette a kreatívipar filmiparra, a könnyűzene világára, az on-line játékokra, vagy akár a kulturális alapú városfejlesztésekre gyakorolt hatását, amelyekre több konkrét példát is említett.

A Moholy Egyetem oktatásában kiemelt jelentősége van a design oktatásának – mondta az egyetem rektora, majd hozzátette: Moholy-Nagy Lászlóhoz kötődik a design, mint tervezési szemlélet, vagyis jóval több a formatervezésnél. Olyan komplex szemlélet, amelybe beletartozik a problémafelvetés, a megoldás és a fenntarthatóság is. Ennek gyakorlati alkalmazását és eredményességét bizonyítja, hogy napjainkban egyre nagyobb szerepe van a design szakembereknek – fogalmazott Fülöp József, majd az előadása zárásaként a rektor felhívta a figyelmet a kreatívipar nemzeti kultúrát megtartó és megerősítő hatására, lehetőségeire.

Forrás: Lakitelek Népfőiskola sajtóközleménye
(2022.07.09.)