Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát

Magyarország az elejétől fogva ellenezte a szankciós politikát. Ha így megy tovább, akkor ki fogják nyuvasztani az európai gazdaságot. Tűzszünetet, majd békét kell kötni Oroszországgal - közölte Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában péntek reggel.
 
A miniszterelnök hozzátette: Európában háborús árak vannak. Senki sem gondolta volna a háború kitörésekor, hogy egy új szakaszába lép az európai történelem. Magyarország próbál kimaradni a háborúból, de a harcok a gazdaságban is zajlanak, ennek pedig része az energiaárak emelése. Mint jelezte, volt egy modern és biztonságos életünk, most azonban harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk.
 
Két nagy csata lesz: az egyik az elviselhető a rezsiárakért, a másik pedig a munkahelyekért zajlik – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a háború miatt az áram ára az ötszörösére, a gázé hatszorosára emelkedett. Mint mondta, vannak országok, amelyek a szankciós politika elkötelezett hívei, de Brüsszelnek be kell látnia, hogy tévedés történt, ez a politika nem váltotta be a reményeket, sőt ellenkező hatást váltott ki.
 
Azt hitték, hogy a szankciós politika az oroszoknak fog fájni, de nekünk fáj jobban  – szögezte le a miniszterelnök. A szankciós politika nem rövidíti le a háborút, nem, hogy a lezárás felé közelednénk, hanem jól láthatóan elhúzódik a háború.
 
A kormányfő szerint nem lábon, hanem tüdőn lőtte magát az európai politika. Néhány országban nem lesz gáz, néhányban lesz, de drágább lesz, mi ebbe tartozunk – mondta. A kérdés, hogy milyen hosszú ideig tudjuk elviselhetővé tenni az árát – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, operatív törzset állított fel, amelyet Gulyás Gergely vezet majd és hozhat döntéseket, ha szükségesnek látja.
 
Próbáljuk a rezsicsökkentést úgy megmenteni, hogy az az átlag fogyasztóknak továbbra is biztosítva legyen – húzta alá a kormányfő. Jelezte: a rezsicsökkentés megtartása érdekében hozzá kellett nyúlni az átlag feletti fogyasztáshoz, és afelett piaci árat kell fizetni.
 
Ha nem így tennénk, akkor a teljes rezsicsökkentést meg kéne szüntetni  – mondta Orbán Vitkor. A miniszterelnök közölte, hogy a kormány rendelkezett a pontos számokkal, ami szerint a háztartások háromnegyede az átlagfogyasztás alatt található.
 
Kiemelte: Magyarországon túlságosan nagy arányát emésztette fel a rezsi a fizetéseknek, ezért kellett bevezetni a rezsicsökkentést.A baloldal sosem támogatta a rezsicsökkentést és mindig piaci árat követeltek – emlékeztetett Orbán Viktor.
 
Sokan belátják, hogy van, ami belefér, van, ami nem fér bele már a fogyasztásba úgy, mint a háború előtt, de akkor is ez a helyzet, ha ezt valaki nem látja be – jegyezte meg a kormányfő. A miniszterelnök a készülő hetedik szankciós csomagról azt mondta, Magyarország a szankciókat mindig is ellenezte, mert azokkal nem segítünk Ukrajnán. De úgy kell rajtuk segíteni, hogy nekünk közben ne legyen rossz.
Ha ez így megy tovább, kinyuvasztják az európai gazdaságot, el kell jönnie az igazság pillanatának  – jelentette ki. A miniszterelnök szerint be kell vallania Európának, hogy rossz taktikát választott, erre a gazdasági bajra csak a béke jelent megoldást.
A kata-módosíással kapcsolatban elmondta, 2010-ben azok között volt, akik kigondolták ezt az adózási formát, egyszerű, kezelhető rendszerben gondolkodva.
 
Az elején nem is volt gond, mert a katát választó kisvállalkozók magánszemélyeknek számláztak. Csakhogy a cégek aztán rájöttek, hogy megéri nekik, hogy ezt az adózási formát válasszák. A katázók száma felszaladt 450 ezerre, amiből 300 ezer esetében erről van szó. Ez háború idején nem fér bele, nem a költségvetés, hanem a nyugdíj miatt  – fejtette ki Orbán Viktor. – Az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizet a nyugdíjkasszába – fogalmazott még a KATA adózás átalakításáról a miniszterelnök, majd kiemelte, hogy vannak más kedvező adózási formák is. Jelezte: szeptember 25-ig dönthetnek az érintettek arról, hogy milyen adónemet választanak.
 
 A baloldal minden hullámra felül, és politikai hasznot akarnak abból húzni – rögzítette a kormányfő, aki ezt nagyon rossz iránynak tartja.
 
Forrás: hirado.hu, mti.hu, magyarnemzet.hu
(2022.07.15.)