Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Szili Katalin: amíg Tanasa himnuszéneklésért feljelenthet, addig nincs rendben a kisebbség helyzete

Az, hogy a kollektív jogok nem gyakorolhatóak, nagyon súlyos dolgok, mert az egyszerűen semmi mást nem eredményez, csak asszimilációt – emelte ki Szili Katalin Tusványoson.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság miniszterelnöki megbízottja szerint információhiány van a világban arról, hogy a történelem milyen sorscsapás volt számunkra 1920-ban, hogyan szakíttatott szét az akkori magyar nemzet.
Szili Katalin rámutatott: nyilvánvaló ez azt is láttatja, hogy számos különböző teendő van ahhoz képest, mint ami más országokban jellemző. Azzal, ha nemzetközi színtéren nem ismerik, vagy rosszul értelmezik ezeket a dolgokat, nekünk minden szinten meg kell ragadnunk azt a lehetőséget, hogy a lehető legtöbb információt eljuttassuk. Nagyon fontos az is, hogy kitöltjük-e azt az űrt, amit számunkra, illetve a közösségeink számára a szomszédos országok jogszabályai lehetővé tesznek.
 
Szili szerint ehet perelni, lehet jogokat érvényesíteni, de „mindaddig amíg a román alkotmányban nem szerepel, hogy a Romániában élő nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők, mindaddig, amíg a kollektív jogokat nem biztosítják, mindaddig, amíg egy himnusz énekléséért valakit Dan Tanasă feljelenthet, és amíg az összes többi zászlót nem, de a székelyt leszedetik egy sepsiszentgyörgyi önkormányzatról, addig nincsenek rendben ezek a dolgok.”
 
Forrás: szekelyhon.ro
(2022.07.22.)