Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Németország: Erdogan és Putyin közös fotója kihívás a NATO-nak

Annalena Baerbock német külügyminiszter a NATO kihívásának bélyegezte Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan közelmúltbeli közös fotóját. A kép az orosz és a török vezető iráni találkozóján készült.

A fotón a három elnök, középen a házigazda Ebrahim Raiszival, kézenfogva és mosolyogva látható. A Bildnek adott, szombaton megjelent interjújában Baerbock megjegyezte, hogy ez a kép “több mint érthetetlen” számára, “különösen egy NATO-tag szempontjából”.
 
Bár Törökország a szövetség tagja, eltér a többi tagállamtól, amikor semleges álláspontot választott az ukrajnai konfliktusban. A NATO egésze hivatalosan fenyegetésnek tekinti Oroszországot.
 
“Az, hogy a török elnök szerepel ezen a képen, finoman szólva is kihívás” – mondta.
 
Véleménye szerint a fotó azt bizonyítja, hogy fontos együtt állni “olyan értékpartnerekkel”, akik “nemcsak hisznek a nemzetközi szabályokban, hanem ki is állnak értük”.
 
“Mert vannak más szereplők, akik nem állnak ki az értékeink mellett, és amikor kétségek merülnek fel, ők is összefognak” – magyarázta.
 
Az iráni fővárosban a hét elején tartott háromoldalú tárgyalások az úgynevezett asztanai békefolyamat részeként zajlottak, amelyet Moszkva, Teherán és Ankara 2017-ben indított azzal a céllal, hogy békés megoldást találjanak a szíriai konfliktusra. Putyin kétoldalú megbeszéléseket is folytatott mindegyik tárgyalópartnerével. Az ukrajnai helyzet mindkét találkozó napirendjén szerepelt.
 
Eközben Törökország az ENSZ-szel együtt közvetítő szerepet játszott az Oroszország és Ukrajna közötti, az ukrajnai fekete-tengeri kikötők gabonaexportjának feloldásáról szóló megállapodás közvetítésében. Az Antonio Guterres ENSZ-főtitkár által “a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés jelzőfényének” nevezett megállapodást pénteken írták alá Isztambulban, Erdogan jelenlétében.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.07.24.)