Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Brüsszel nem a főnökünk, mi vagyunk Európa

Az EU nem Brüsszelben van, hanem Bécsben, Budapesten, Varsóban, Berlinben és Madridban. Brüsszel nem a főnökünk, hazánk pedig nem vétózik, hiszen az az unió alapelve, hogy a döntések közösek, tehát olyan döntés, amivel egy tagállam nem ért egyet, eleve létre sem jön - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bécsben, miután megbeszélést folytatott Karl Nehammer osztrák kancellárral és közös sajtótájékoztatót tartottak.
 
A kormányfő kifejtette: "amikor könnyű idők járnak, akkor a barátság is könnyű, amikor nehéz idők járnak, akkor meg nehezebb". Most nehéz idők járnak, és kérdés, hogy a speciális történelmi barátság a két nemzet között segít-e a háború, a migráció, az energia és a gazdasági együttműködés kérdésében. A tárgyalások után megállapítható, hogy "a következő években is számíthatunk Ausztriára", és fordítva is így áll a helyzet.
 
Közölte: az atomenergia ügyében nem látja annak az esélyét, hogy közös álláspontra jussanak, mert "nekünk nincsenek olyan folyóink és lehetőségeink, mint az osztrák barátainknak, ezért a magyar energiarendszerből nem tudjuk nélkülözni az atomenergiát". Ez a vita fenn fog maradni, de igyekeznek együttműködni és egymásnak kölcsönös biztonsági garanciákat adni - tette hozzá.
 
Elmondta: a háborút ebben a formában nem lehet megnyerni, módosítani kell a stratégián, különben nem lesz béke. Márpedig ha nem lesz béke, "semmilyen problémát nem tudunk megoldani, nem lesz energiánk és bele fog tolódni az egész Európai Unió egy háborús gazdasági helyzetbe" - vélte. Hozzátette: amikor Brüsszelben kihirdetik az energiavészhelyzetet, amikor korlátozni kell bizonyos javakhoz való hozzáférést, az a háborús gazdaság első jele.
 
Úgy látja, ha nem tesznek valamit a béke érdekében, bele fognak sodródni egy háborús gazdasági helyzetbe, ami sokkal rosszabb lesz annál, mint amit most elképzelünk. Nem világos, hogyha a háború folytatódik, hogyan kerüljük el a recessziót és a recesszió munkanélküliséget is hoz magával - közölte.
 
Orbán Viktor szerint "a helyzetünk különbözik Ausztriától", hiszen a bevándorlás és a migráció mértéke és az ezáltal okozott problémák "az önök országában egészen más nagyságrendűek, mint Magyarországon". Magyarország mindig megvédi a határait, és ezzel akadályát jelenti annak, hogy bármifajta illegális migráció érkezzen Ausztriába - mondta. Hozzáfűzte: Ausztriának is az az érdeke, hogy Magyarország megvédje a déli határait.
 
Kijelentette: "én vagyok talán az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az egész Európai Unióban, tehát én nem ravaszkodok, meg utalok, meg kerülgetem a forró kását, hanem nagyon világos direkt álláspontom van, és magamat ezért egy migrációs bevándorlásellenes politikusnak is definiálom, és azt szeretném, hogyha Magyarország nem válna bevándorlóországgá, és nem szeretném, hogyha a migráció megerősödne Magyarországon".
 
Kérdésre Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az EU alapszerződése világosan kimondja, hogy az energiamixet minden ország a saját nemzeti hatáskörében állapítja meg, és ha "Brüsszelből beleszólnak", az függetlenül Brüsszel jó vagy rossz szándékától, "a magyar fülnek mindig negatív lesz"
 
Megjegyezte: a Kirill pátriárka ügyében bejelentett magyar akadálynak az az oka, hogy egy nagyobb összefüggésben, az európai civilizáció jövőjét nézve "az ortodoxiára szükségünk lesz".
 
Karl Nehammer úgy fogalmazott: Ausztria és Magyarország közt van egy mélyreható barátság, amely a történelmi kapcsolatok alapján fejlődött ki.
A kancellár tájékoztatása szerint 80 ezer ukrán háborús menekültet fogadtak be Ausztriába, de emellett országuk is érintett az "irreguláris migráció" komoly hulláma által. Már idén 31 ezer menekültkérelmet adtak be főként afgán, szír, iráni, bangladesi, pakisztáni és indiai emberek - jelezte.
 
Ezek azok a kihívások, amelyekkel az energiaválság, az infláció, a drágulások és a pandémia mellett meg kell küzdeni, ehhez pedig együttműködésre és barátságra van szükség - mondta Karl Nehammer.
 
A kancellár bejelentette, hogy a magyar miniszterelnök javaslatára Ausztria, Magyarország és Szerbia közös konferenciát rendez az "irreguláris migrációról".
 
Forrás: MTI
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatója Bécsben 2022. július 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
(2022.07.28.)