Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Amerikaiak vásárolják fel az ukrajnai termőföldet

Az Egyesült Államok kezében Zelenszkij talicskája

Ukrajnában tavaly július 1-jén lépett életbe az új földtörvény, mellyel megszűnt az adásvételt tiltó moratórium. A reformot a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérte, cserébe egy újabb hitelcsomagért. Az ukrán termőföldek majdnem harmada azóta amerikai kézbe került – írja az Australian National Review című lap.

Ukrajna teljes területének 55 százaléka szántóföld. Nem is akármilyen: a zsíros, gazdag termőrétegű földek óriási mezőgazdasági értéket képviselnek. Sokáig azonban csak bérelni lehetett ezeket. Az ukrán kormány még 2001-ben fogadta el a földek adásvételére vonatkozó moratóriumot, amit utána még tízszer meghosszabbított. Azok a gazdák, akik csak aprócska földdel rendelkeztek, melynek művelése nem volt jövedelmező, inkább bérbe adták a területet. A kisbirtokok így nagy mezőgazdasági vállalatok befolyása alá kerültek, akik apró pénzért cserébe használták az értékes feketeföldet.
 
Változást 2021. július 1-je hozott, amikor a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására feloldották a korábbi moratóriumot, és így újra lehetőség nyílt a földek adásvételére. A Zelenszkij-kormány földprivatizációba kezdett, és lehetővé tette a termőföldek vásárlását Ukrajnán kívüli gazdasági szereplők számára is. Az árak gyorsan megugrottak, a korábbi 2 500 dollárról tízezerre emelkedtek hektáronként, ami még mindig igen kedvező, ha figyelembe vesszük a terület kiváló minőségét.
 
A reform óta eltelt egy évben három, amerikai tőkével rendelkező nemzetközi konzorcium vált a legnagyobb felvásárlóvá Ukrajnában. Az Australian National Review azt írja, ez a három multi összesen 17 millió hektárnyi termőföldet vásárolt fel, ami a művelhető területek 28 százalékát, vagyis majdnem egyharmadát jelenti. A három óriásvállalat a Cargill, a Dupont és a Monsanto. A portál cikke úgy fogalmaz, „a marionettbábúként működő ukrán kormány lehetővé tette három amerikai vállalatnak, hogy több termőföldet vásároljon meg, mint amennyi egész Olaszországban található”. Azt is kijelentik, hogy az ukrán föld többé már nem az ukránoké.
 
Pedig korábban maga Volodimir Zelenszkij nevezte rémtörténeteknek azokat a meséket, mely szerint kínaiak, arabok vagy földönkívüliek „talicskázzák majd el” az ukrán földet.
 
Nem az Egyesült Államok az első, aki szemet vetett az ukrán termőföldre. A Wall Street Journal korábbi cikke szerint Kína már 2013-ban fél évszázadra szóló bérleti szerződést kötött a legjobb ukrajnai termőföld kilenc százalékára, ami az ország teljes területének öt százalékát jelenti.
 
Hogy milyen jó üzlet a termőföld vásárlása, azt már korábban Soros György is megállapította. A milliárdos azt mondta:
 
“Meggyőződésem, hogy korunkban az egyik legjobb befektetés a szántóföld” – nyilatkozta Soros, aki maga is nagy területeket vásárolt korábban, és sok spekuláns követte példáját.
 
Az ukrán termőföldek szerepe egyébként globális élelmezési szempontból is kulcsfontosságú. Ukrajna ugyanis az egyik legfontosabb agrárexportőr: a globális kukorica mennyiség 16, a búza 12 százaléka innen származik.
 
Forrás: V4NA
(2022.07.30.)