Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Putyin: az oroszellenes szankciók nem tükrözik a globális valóságot

A nyugati szankciók nem vették figyelembe a nyilvánvaló következményeket, például az építőanyagok drágulását a nemzetközi piacon és a globális infláció felpörgetését.

A Nyugat döntése az ukrajnai konfliktus miatti oroszországi szankciókról opportunista politikai érdekek miatt született, amelyek nem tükrözik a globális valóságot – jelentette ki hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök.
 
Az elnök az orosz fémiparral foglalkozó virtuális találkozón felszólalva megjegyezte, hogy az ágazat továbbra is kihívásokkal néz szembe a nyugati szankciók miatt. Kiemelte a nemzetközi piacokhoz való korlátozott hozzáférés problémáját, valamint a szerelvények, hengerelt fémek és acéllemezek oroszországi gyártásához szükséges külföldi berendezések vásárlására vonatkozó tilalmat.
 
“Mint már mondtam, ezeket a döntéseket a nyugati országok politikai érdekek miatt hozták, ráadásul aktuális, opportunista érdekek miatt, és nem tükrözik a realitásokat sem a világpolitikában, sem a világgazdaságban” – állította.
 
Vlagyimir Putyin azzal érvelt, hogy a nyugati szankciók nem vették figyelembe a “nyilvánvaló következményeket”, például az építőanyagok drágulását a nemzetközi piacon és a globális infláció felpörgetését.
 
“Az egyszerű polgárok jólétének és életminőségének csökkenése, elsősorban Európában, nem érdekli a politikusokat, nem is beszélve olyan dolgokról, mint a Kereskedelmi Világszervezet elveinek betartása. Ezeket a dolgokat egyszerűen a szemétbe dobták” – tette hozzá az orosz elnök.
 
Putyin az orosz fémipar korlátozására irányuló kísérleteket a tisztességtelen verseny egyértelmű megnyilvánulásának nevezte, a Nyugat azon törekvésének, hogy akadályozza az orosz vállalkozásokat és a világpiacokat a saját javukra alakítsa át.
 
A nyugati országok, köztük az Egyesült Államok és az EU-tagállamok az orosz gazdaság szinte minden területére kiterjedő szankciókat vezettek be azóta, hogy február végén Moszkva katonai offenzívát indított Ukrajnában. Az intézkedések között szerepelnek az orosz olajra és gázra, árukra és pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó korlátozások.
 
Putyin a múlt hónapban illegitimnek nevezte a szankciókat, mondván, hogy azok figyelmen kívül hagyják a másik ország szuverenitásának tiszteletben tartására és a belügyeibe való be nem avatkozásra vonatkozó alapelveket. Ragaszkodott ahhoz, hogy az ilyen intézkedések nemcsak az államok és népek közötti kapcsolatokat károsítják, hanem aláássák a globális jogrendszert is.
 
Putyin megismételte továbbá Moszkva álláspontját, miszerint mindig megbízható és felelős partnere lesz azoknak, akik elkötelezettek a kölcsönösen előnyös, kiszámítható üzleti együttműködés mellett. Megfogadta ugyanakkor, hogy Oroszország nem fog a saját kárára együttműködni “azokkal, akik egyértelműen barátságtalanok velünk szemben”.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.08.02.)