Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Gazprom: a szankciók miatt nem lehet Oroszországba szállítani a turbinát

A kanadai, uniós és brit szankciók lehetetlenné teszik az Északi Áramlathoz szükséges turbina leszállítását, amelyet Kanadában javítottak meg, és most Németországban van – közölte a Gazprom hivatalos Telegram-csatornáján.

Ezenkívül az egység Oroszországba történő szállítása nem valósulhat meg, mivel a jelenlegi helyzet nem felel meg a Siemens kötelezettségvállalásainak.
 
“Az Északi Áramlat jelenleg az Európába irányuló orosz gázszállítások fő útvonala. Az oroszellenes szankciók bevezetése óta felmerült, a gázszivattyúzó egységek javításából és karbantartásából eredő nehézségek miatt a Gazprom kénytelen volt a szállításokat először a vezeték kapacitásának 40 százalékára, majd 20 százalékára csökkenteni.
 
Az orosz vállalat július 25-én közölte, hogy a kanadai hatóságoktól, ahol a turbinát javították, megkapta a Siemens dokumentumait, de továbbra is vannak kérdések, többek között az uniós és brit szankciókkal kapcsolatban. E kérdések megoldása fontos mind az Északi Áramlat javított hajtóművének Oroszországba való visszaküldése, mind a többi turbina sürgős felújítása szempontjából.
 
Vitalij Markelov, a Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese szerint a német Siemens cég nem javítja a turbinákat, amelyek a gázvezetékbe táplálják a gázt. Elmondása szerint a Gazpromnak a szankciók bevezetése előtt nem okozott gondot a javításokból származó egységek beszerzése, de a májusi szállítás még nem érkezett meg. Ezenkívül továbbra is nyitott a szankciók kockázata, amelyek megakadályozzák a turbina visszaszállítását és a többi turbina javításra történő elküldését.
 
Jelenleg csak egy Siemens 52 MW-os turbina hajtja a fővonalat. Öt ilyen egység van normál üzemmódban, egy pedig készenléti üzemmódban. Mindkét esetben van vésztartalék – két 27 MW-os turbina.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.08.04.)