Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


ATILLA UNOKÁI - KURULTAJ

Bugacon rendezik meg a hun-türk nemzetek legnagyobb találkozóját.

Augusztus 12. és 14. között rendezik meg Bugacon a Kurulajt, a Magyar Törzsi Gyűlést. A rendezvényt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a Kurultajon felszólalnak: Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke, Baghdad Amreyev a Türk Államok Szervezetének elnöke,Necmettin Bilal Erdogan az Ethnosport Világszövetség elnöke, Mehmet Süreyya Er– a TÜRKPA elnöke, Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke, Azamat Zhamankulov – Kirgizisztán kulturális, sport és tájékoztatási minisztere, Avazjon Karimov – Üzbegisztán sport és turisztikai miniszterhelyettese, Sultan Raev a TÜRKSOY elnöke,Bíró András Zsolt a Magyar Turán Szövetség elnöke, főszervező.
 
A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség 2022-ben, augusztus 12-13-14-én, Bugacon rendezi meg immár hetedik alkalommal a Kurultajt. Az idei Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen, augusztus 14-én először kerül megrendezésre a Turán Lovasíjász Világkupa, Eredeti Kassai Rendszerben. A nagy műgonddal kiépített versenypályán kiváló lovassíjászok mérhetik össze tudásukat. További információ és részletes kiírás a Kurultaj hivatalos weboldalon olvasható.
 
Minden nemzet életének az egyik elengedhetetlen alapeleme a kollektív nemzeti tudat –közölték a szervezők. „ A magyar nemzet valós hagyományainak megőrzése és átadása az egymást követő generációknak a Magyarság megmaradásának a legfontosabb záloga. A nemzetet összefogó kapcsok egyik legfontosabb eleme a nemzeti történelmünk ismerete, valamint a magyar történelem legnagyobb eseményeinek, nemzetrészeket és generációkat összekötő közös megünneplése.”
 
Hozzátették, hogy „a Kurultaj a kezdetek óta otthont adott a lovasnomád testvérnépeknek egymás megismeréséhez, a kulturális közös vonások felfedezéséhez és éltetéséhez. Mi más jelentene erősebb kötődést Atilla unokái közt, mint az, hogy mindannyian íjfeszítő lovasnomádok? Mindannyiunk kultúrájának, nyelvének, táncainak, dalainak szerves részei a lovak, a lovasíjászat és a hozzájuk kapcsolódó vonások, sajátságok. Azért, hogy ezt a kapcsolatot ne csak megmentsük, de éltessük is, a Magyar Turán Szövetség idén első alkalommal rendez Lovasíjász Világkupát a Kurultajon. Ennek célja pedig nem más, mint hogy a testvérnépek képviselői összemérhessék tudásukat, alkalmuk legyen a tapasztalat cserérére és hazatérve tovább mozdíthassák előre saját országukban, ennek az ízig-vérig lovasnomád sportnak a felélesztését. Az idei első Világkupán a magyar házigazdákon kívül Törökország, Kirgizisztán és Kazakisztán legjobb lovasíjászai mérkőznek meg, hogy megmutassák, nem csak egymásnak, de a teljes, nemzetközi vendégseregnek is, vérünkben van az őseink tudása.
Továbbá a világ legnagyobb jurtájában kapnak helyet a magyar-hun-avar örökséget bemutató régészeti és antropológiai kiállítások, míg a színpadon népzenei és táltos-zenei programok lesznek. Az ünnep alkalmából rendezett kézműves vásár a Kárpát-medence legjobbjai közé tartozik.”
 
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Kurultaj fővédnöke beszámolt arról, hogy június végén részt vett Kirgizisztánban a Türk Államok Szervezetének Parlamenti Közgyűlésén. Lezsák Sándor kétoldalú megbeszéléseket folytatott kirgiz partnerekkel, így Talant Mamitovval, a kirgiz parlament elnökével és a tagországok parlamenti vezetőivel, valamint a kirgiz kulturális, illetve az oktatási miniszterrel. Lezsák szerint ez a fővédnök fő feladata, a diplomácia. Úgy véli, hogy a diplomáciai kapcsolatok megújulása mind a kereskedelmi kapcsolatokban, mind a kultúrában, művészeti életben, irodalomban olyan értékeket hozott és hoz a felszínre, melyek tovább erősítik a rokontudat bizalmi tőkéjét. Elmondta, hogy két könyvvel készülnek a Kurultajra. Az egyik Buda Ferenc költő kazak fordításait tartalmazza. Leszögezte, hogy a közép-ázsiai hun-török tudatú népek közösségformáló erejét demonstrálja a Kurultaj. Szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta, hogy több éves hagyománya van a lakiteleki Népfőiskolán a Keleti Nyitás Kollégiumnak és a Németh László Műfordítói Tábort. Az utóbbi lényege, hogy a környező népek kultúráját ismerjék meg az érdeklődők. A Keleti Nyitás Kollégiuma idén a mongol, kazak, orosz és kirgiz nyelvvel, hagyománnyal foglalkozik. A résztvevők nemcsak műfordítással foglalkoznak, hanem egymás országait is megismerik. Lezsák Sándor beszélt arról is, hogy a népfőiskola a jövőben a hazai nyelvoktatásban is fokozottabb szerepet kíván játszani. Másik programjuk, amikor ösztöndíjasokat hívnak le Lakitelekre, ahol megmutatják nekik a hungarikumokat, ők pedig megismertetik a magyarokkal például a kazakitumokat.
 
Bíró András Zsolt a Magyar Turán Szövetség elnöke, főszervező arról beszélt, hogy a Magyar Turán Alapítvány megalakulása óta egységes nemzetben gondolkodik. Amikor létrehozták a szövetséget, nagyon sok határon túli szervezet csatlakozott hozzájuk. Erdélyben több mint 25 tagszervezetük van, a felvidékiek is erősek, de az utóbbi időkben a délvidékiek lekörözték őket. A határon túliak jelzés, külön kérés nélkül, automatikusan részt vesznek a Kurultaj megvalósításában – közölte a főszervező,és hozzátette: „a lovassereg vezetője felvidéki lesz, az építőtáborba az önkéntesek nagy része Erdélyből érkezik, a határon túli magyar hagyományőrző csoportok pedig szerepelnek a különböző bemutatókon. Szombaton pedig csángó koncertet hallhatnak.” Felhívta arra is a figyelmet, hogy magas rangú vendégek érkeznek a türk országokból. A főszervező kiemelte, hogy az összes nemzetközi nagy türk szervezet a legmagasabb szinten képviselteti magát.
 
Képen: Talantbek Kushchubekov, a Kirgiz Köztársaság magyarországi nagykövete , Szabó László Bugac polgármestere, Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője, a Lakitelek Népfőiskola vezetője, a Nemzeti Fórum elnöke, a Kurultaj és az Ősök Napja fővédnöke, Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke, a Kurultaj főszervezője és Nagy Zoltán sajtóreferens.
 
Fotó: Horváth Tamás
 
m.a.
(2022.08.04.)