Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Világbajnok az U16-os magyar vízilabda-válogatott a lányoknál és fiúknál is

Szenzációs eredményt értek el a magyar válogatottak a vízilabdázók Görögországban rendezett U16-os világbajnokságán, ahol mindkét nemben elhódították az aranyérmet.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által első alkalommal, kísérleti jelleggel, tesztelt szabályokkal tartott világversenyén a lányok Larisszában, míg a fiúk Voloszban küzdöttek a trófeáért. A torna egyik érdekes színfoltja volt, hogy a lányoknál és a fiúknál egyaránt magyar–görög finálét rendeztek. A Sike József irányította leányválogatott – akik az elődöntőben a spanyolokat győzték le 5-4-re – villámrajtot vett, és már az első negyedben négygólos előnyre tett szert a házigazdák ellen.
 
A négygólos Tiba Panna vezérletével aztán a lányok pillanatig sem adtak kétséget affelől, melyik a jobb csapat, és 10-6-os győzelmükkel világbajnokok lettek.
 
Ezt követte Voloszban a fiúk korosztályos válogatottainak fináléja. Ez már kiegyensúlyozottabb küzdelmet hozott, a Dávid Zoltán szövetségi edző vezette magyar csapat az ütközet nagy részében fej-fej mellett haladt a házigazdák legjobbjaival. A harmadik negyedben Balogh Botondék – akik az elődöntőben infarktusos meccsen, büntetődobásokkal diadalmaskodtak a szerbek fölött – kétgólos különbséget alakítottak ki, de a görögöknek sikerült egyenlíteniük az utolsó negyedben.
 
Erre azonban Tóth Andrásnak volt egy válasza, szemfülesgólja pedig 11-10 arányú győzelmet, egyúttal világbajnoki aranyat ért az U-16-os magyar válogatottnak. Nem hagyható szó nélkül, hogy a fiúk döntője közben végig rendkívül sportszerűtlenül viselkedett a voloszi uszodában összegyűlt több ezres görög szurkolótábor, amely végig fütyült, huhogott, amikor a magyaroknál volt a labda.
 
Egyébként ugyancsak a magyar válogatott nyerte az egy héttel ezelőtt Belgrádban rendezett férfi ifjúsági vízilabda-világbajnokságot is. Kovács Róbert együttese az augusztus 19-ei, péntek esti fináléban óriási csatában, fantasztikus hangulatú összecsapáson ötméteresekkel győzte le a házigazda szerb csapatot. A magyarok 2014 után nyertek újra ifjúsági világbajnoki címet.
 
A magyar U-16-os leány válogatott kerete:
 
Torma Luca, Zantleitner Helga, Kardos Laura, Horváth Zsófia, Sóti Lili, Lendvai Natasa, Kiss Patrícia, Hajdú Kata, Varró Eszter, Kardos Dominika, Lendvay Zoé, Tiba Panna, Varga Nóra, Gulyás-Oldal Emma.
 
A magyar U-16-os fiúválogatott kerete
:
 
Kiss Gergely, Borbély Sándor, Balogh Botond, Tóth András, Doroszlai Zalán, Mérő Alex, Tóth Martin, Tátrai Tamás, Regős Vince, Nagy Zalán, Haverkampf Bence, Simon Sebestyén, Lugosi Csongor.
 
Forrás: kronika.ro
(2022.08.28.)