Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Kárpát-medencei Szent Imre települések találkozója Lakiteleken, a Népfőiskolán

Kárpát-medence tíz, Szent Imre herceg nevét viselő településének 73 küldötte találkozott szeptember 30-án a Népfőiskolán, hogy beszámoljon a legutóbbi találkozó óta, a településükön elért eredményeikről, bemutassák egymásnak településük értékeit. A Kárpát-medencei Szent Imre települések találkozóját, immár XV. alkalommal szervezték meg, a jubileumi találkozót ezúttal Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben tartották.

A megnyitón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a találkozó résztvevőit, az elmúlt esztendők eseményei közül felelevenítette a kezdeteket, a Szent Imre Millenniumi Emlékbizottság megalakítását – Szili Katalinnal, majd megjegyezte: azóta minden Szent Imre nevét viselő településen már áll az a Szent Imre bronz mellszobor, amelyet annak idején elterveztek, mikor Árpád-házi Szent Imre születésének 1000. évfordulója alkalmából megalkották e közösséget.
 
Madari Róbert, Lakitelek polgármestere köszöntőjében beszélt a Tőserdő kiemelkedő szépségű környezetéről, a Lakiteleken tervezett turisztikai fejlesztésekről, és a Községen található civil szervezetekről, közösségekről, amelyek meghatározzák a település életét.
 
A találkozó résztvevői, ezt követően kiállítást tekinthettek meg a Szent Imre nevét viselő települések helyi értékeiből. A delegáció tagjai beszámolót tartottak településük történéseiről, majd körsétán vehettek részt a Hungarikum Ligetben, ahol megismerhették a Nemzeti Művelődési Intézetet, a Footgolf pályát, a Gabriella Gyógyfürdőt és a Gyarmati Dezső Tanuszodát, amelyeket a hétvége folyamán ki is próbálhatnak majd, valamint szombaton a program része lesz a Hungarikum Kiállítóház és a Kácsor tanya megtekintése is. Vasárnap Lakiteleken a szentmise után közösen megkoszorúzzák a plébánia előtt található Szent Imre bronz mellszobrát, majd visszatérve a Népfőiskolára alkalmuk nyílik a Bibliaházban a soron következő mondat másolására, hogy aztán megújulva visszatérjenek településeikre, a közösség népességmegtartó képességének erejével, a most hallott jó gyakorlatok, tapasztalatok lendületével, Szent Imre herceg fegyelmezett tisztaságával, hogy ki-ki a maga településén, tovább építse e nemzetet.
 
A Kárpát-medencei Szent Imre települések találkozójáról:
 
Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének kezdeményezésére 2007-ben, Szent Imre herceg születésének ezredik évfordulója alkalmából nagyszabású rendezvénysorozatra került sor az Árpád-házi királyfi, Szent Imre nevét viselő településeken. Az Országgyűlés alelnökének szervezésében tíz település talált egymásra. A településeken a Népfőiskola Alapítvány ajándékaként, Szent Imre herceget ábrázoló bronz mellszobrot állítottak fel, amelyet Lantos Györgyi és Máté István szobrászművész házaspár készített. 2007 óta évente más-más Szent Imre nevét viselő településen szerveznek találkozókat, ahol beszámolnak egymásnak településükön történt változásokról és az elmúlt esztendőben elért eredményekről.
 
A találkozón a határon túlról, Erdélyből: a Bihar megyei Hegyközszentimre, a Hargita megyei Csíkszentimre, valamint Székelyudvarhely (ennek az erdélyi városnak egy része a középkorban (külön faluként) Szent Imre nevét viselte), a Maros megyei Nyárádszentimre, Magyarországról a Bács-Kiskun megyei Imrehegy és Soltszentimre, Budapestről – Pestszentimre, a Heves megyei Mátraszentimre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaszentimre és a Veszprém megyei Szentimrefalva települések képviselői vettek részt.
 
Forrás: nepfolakitelek.hu
(2022.10.03.)