Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lezárult a Nyírségi Bokortanyák Kollégiuma I. második terepmunkája

A lakiteleki Népfőiskola szervezésében valósult meg a Nyírségi Bokortanyák Kollégiuma I. terepmunkája Nyírteleken, Nagycserkeszen és a településekhez tartozó bokortanyákon.

Az első terepmunkára május 1. és 8. között került sor, ekkor a Nyíregyházi Egyetemről, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemről, a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetemről, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karról és a mórahalmi Kapocs Népfőiskoláról érkezett közel negyven oktató és hallgató több mint kétszáz családot ért el a helyi értékeket, értékőrzőket feltáró kérdőívvel.
 
A kutatás második hetében, szeptember 23. és 30. között azokhoz a személyekhez tértek vissza a kutatók, akik valamilyen formában őrzik és továbbadják a helyi értékeket. Számos szöveges és mozgóképes mélyinterjú készült a két településen és a hozzájuk tartozó bokortanyákban. A kutatók beszámolót tartottak a második kutatási hét történéseiről, rávilágítva számos helyi értékre, közösségteremtő értékőrzők munkájára.
 
A munka még nem zárult le, Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum nyugalmazott igazgatója, a munka szakmai felelősének vezetésével a leadott beszámolókból könyv készül, melynek bemutatójára várhatóan decemberben kerül sor Nyírteleken.
 
Forrás: nepfolakitelek.hu
(2022.10.04.)