Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lakiteleki Népfőiskola Ipolyság Kollégiuma: folytatódik az értékőrzők felkutatása

Október első hetében zajlott le az Ipolyság Kollégium értékőrző kutatásának második szakasza. A fiatal kutatók a tavasszal feltérképezett 35 Ipoly menti településre tértek vissza. A hét folyamán a településekről és az értékőrzőkről készítettek interjúkat, felvételeket.

„A kutatás második körében a települések értékőrzőit keresik fel a kutatóink. Javarészt életinterjúk készültek a héten. A tavasszal feltérképezett helyi tündöklő üstökösökhöz tértünk vissza októberben” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Halász Gergely, az értékőrző program koordinátora.
 
A Lakiteleki Népfőiskola idén tavasszal indította el az értékfeltáró kutatást az Ipoly mente harmincöt településén. A kutatás első köre május első hetében zajlott. Az értékfeltáró munkában főleg fiatalok vettek részt.
 
Az október 2-a és 9-e között megvalósuló második körben a tavasszal már a Felvidékkel ismerkedő kutatók vettek részt, folytatva a megkezdett munkát.
 
Az első körben kérdőíves vizsgálatot folytattak le, adott, azonos kérdésekre keresték a válaszokat mind a 35 településen. A cél az volt, hogy minél színesebb képet kapjanak a vizsgálódásba bevont községekről.
 
Ősszel az adatközlők közül választották ki azokat a személyeket, akikkel életinterjúk készültek. „Ezek lényegében jellemrajzok, az értékőrzők emberábrázolásai” – szögezte le a koordinátor.
Az interjúk mellett rövid terjedelmű kisfilmek is készülnek az adott településekről, bemutatva az adott község kultúrája mellett a történelmi és természeti értékeit is. A kétkörös kutatás eredményeit egy kötetben összegzik. A könyvhöz az összeállított filmet tartalmazó DVD is tartozik.
 
 „Leginkább azokat az embereket, értékőrzőket keressük, akik az átlagosnál aktívabbak, akik társadalmi munkában járulnak hozzá településük fejlődéséhez.  Van miből választani. Többek között a közösségért, a helyi kultúra és hagyományok ápolásáért tevékenykedőket, a kistérségben dolgozó vállalkozókat, mesterembereket, képzőművészeket kerestek meg a kutatók” – fogalmazott Halász Gergely.
 
A kutatási hét végén az egyes kutatócsoportok rövid prezentáció formájában összefoglalták az eredményeiket és tapasztalataikat a kemencei Kőrózsa Panzióban. A kutatók folyamatos kapcsolatban állnak a kutatott települések képviselőivel. Örömmel látták vendégül a már jól ismert fiatalokat.
 
Az év végén megjelenő kötet két részből áll majd. Az első részbe a településleírások kerülnek. Az egyes községekről az ott tevékenykedő kutatók foglalják össze tapasztalataikat.
 
A helytörténet, természeti táj rövid ismertetése mellett bemutatják a helyi értékőrzőket és a helyi értékeket (gasztronómia, hagyományok, épített örökség) is.
A településleírások mellett tematikus tanulmányokat is magába foglal majd az összegző kötet. Az Ipoly menti térség természeti környezetéről, a térség híres szülöttéről, a Honti Kaszinóról, az infrastruktúra fejlődéséről biztosan szól majd egy-egy tanulmány.
 
A Lakiteleki Népfőiskola által vezetett kutatás harmadik köre a könyvbemutatót magába foglaló közösségi esemény. Itt minden kutatócsoport egy képes beszámolóban mutatja be a kutatási területét. Az eseményre december 11-én, vasárnap Ipolyságon kerül sor.
 
A Nemzetpolitikai Államtitkárság által támogatott kutatás az alábbi településeken zajlik: Ipolyság, Tesmag, Pereszlény, Ipolyvisk, Százd, Szete, Ipolybél, Lontó, Ipolyszakállos, Helemba, Bajta, Leléd, Egeg, Ipolyszalka, Kiskeszi, Ipolypásztó, Gyerk, Nagytúr, Felsőtúr, Felsőszemeréd, Szalatnya, Palást, Ipolyfödémes, Ipolyszécsényke, Ipolyhídvég, Ipolynagyfalu, Ipolybalog, Kelenye, Ipolynyék, Terbegec, Ipolykeszi, Inám, Nagycsalomja, Csáb, Lukanénye.
 
Fotón: a palásti falumúzeumban Zemanik Margit vezette körbe a kutatókat (Fotó: Kiss Márton)
(Pásztor Péter/Felvidék.ma)
(2022.10.09.)