Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Kommerszant: Lengyelország mégis vásárolna orosz olajat

Lengyelország azt tervezi, hogy 2023-ban is vásárol orosz olajat a Barátság-kőolajvezetéken keresztül, annak ellenére, hogy az ország hatóságai megfogadták, hogy felhagynak az Oroszországból származó importtal – jelentette szerdán a Kommerszant című orosz napilap.

Lengyelország nagy olajfinomítója és kiskereskedője, az Orlen ajánlatot küldött az orosz Transznyefty olaj- és gázszállító vállalatnak, hogy 2023-ban hárommillió tonna olajat vásárolna a Barátság vezetéken keresztül – jelentette a lap egy lengyel olajipari forrásra hivatkozva.
 
A Transznyefty megerősítette a megrendelést, anélkül, hogy pontosította volna, mely vállalatoktól érkezett és milyen mennyiséget kértek.
 
December 5-én lép életbe az orosz nyersolajra és kőolajtermékekre vonatkozó uniós embargó. És bár ez nem vonatkozik majd a Barátság-vezetéken keresztül történő szállításokra, Németország és Lengyelország, amelyek a vezeték északi ágán keresztül kapnak olajat, hivatalosan bejelentették, hogy 2023 elejétől önként lemondanak az orosz olajról.
 
A Kommerszant emlékeztetett arra, hogy a lengyel olajvállalatnak aktív hosszú távú szerződései vannak a Transznyefty-tel, és megjegyezte, hogy az ország külügyminisztere, Zbigniew Rau november 14-én azt mondta, hogy az Orlen büntetés megfizetését kockáztatja, ha egyoldalúan kilép a megállapodásból.
Jelenleg az Orlen nem vásárol orosz olajat az azonnali piacon, de továbbra is a Tatnyefty-tel (2024-ig évi 2,4 millió tonna) és a Rosznyefty-el (évi 3,6 millió tonna) kötött hosszú távú szerződések keretében kapja azt – írja a lap. A Rosznyefty-el kötött szerződést 2021 márciusában két évvel meghosszabbították, és a jelek szerint 2023 januárjában és februárjában is érvényes lesz.
 
A Transznyefty alelnöke, Szergej Andronov az ügyet kommentálva elmondta, hogy a vállalat ügyfeleinek ajánlatain felül, amelyek a Barátság vezeték déli szakaszát használják, “a lengyel fogyasztóktól is vannak ajánlatok a 2023-as Belaruszon keresztüli szállításokra”.
 
Andronov hozzátette, hogy reméli, hogy az orosz nyersolaj német vásárlói “ugyanilyen ésszerűek lesznek a stabil oroszországi kőolajszállítások biztosításában”.
 
A Barátság a világ egyik leghosszabb csővezeték-hálózata, amely mintegy 4000 kilométeren keresztül szállítja a nyersolajat Oroszországból a csehországi, németországi, magyarországi, lengyelországi és szlovákiai finomítókba.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.11.17.)