Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Szappanos István alkotásaiból a természeti élmények képi világa tárul elénk

November 16-án délután nyílt meg Szappanos István Székely Bertalan-díjas kecskeméti festőművész kiállítása a Lakitelek Népfőiskolán. A Természeti élmények képi világa című tárlatot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg.

Lezsák Sándor köszöntőjében Szappanos István életének és művészetének minőségét, tisztességét és erkölcsösségét méltatta. Olyan családok leszármazottja ő, akik évszázadok óta meghatározzák Kecskemét történetét és jelenét napjainkban is. Tanszékvezetőként nemzedékeket nevelt az óvónői és tanítói hivatásra, Kálmán Lajossal olyan stílust teremtettek a tanítóképzésben, amelyre ma is nagy szükség lenne a magyar iskola világában. Másfél évtizeddel ezelőtti élménye alapján felidézte, hogy a szem valóban a lélek tükre. A kecskeméti nagytemplom szentélyének egyik freskóján az Atyaisten arcát a művész őséről, az 1818-ban született Szappanos István egykori országgyűlési képviselőről mintázták. Azóta a művészt látva mindig ez a kép jelenik meg előtte. Ez a gondolatiság, az elmúlt évtizedek tevékeny munkássága tükröződik az egyes alkotásokon is – összegezte gondolatait az Országgyűlés alelnöke.
 
Kovács Ágnes művészettörténész a festményekről elmondta, hogy a több évtizedes művészi munkásság szűk keresztmetszetét képezik. A vállaltan heterogén válogatásban az elmúlt hónapok és évek legújabb munkái mellett megjelennek a nagy kiállításokat is megjárt közönség kedvenc képek is. Találkozhatunk a természet ihlette tájhangulat mellett a gyász képének transzformálásával, virágos réttel és ködös őszi vízparttal egyaránt. A szerénység, mint alkotói magatartás átsugárzik a képekből, illetve a tisztelet és az alázat a természet, az alföldi táj és a képek nézői iránt. A frissesség és a könnyedség képe jelenik meg a művész alkotásaiban, ami a mai világban nagy előnynek számít.
 
Szappanos István a művei kapcsán a szín jelentőségét hangsúlyozta. A festészet történetében a szín a legmeghatározóbb eszköz, amit sokféle módon lehet használni, vastagon felrakva vagy akár vékonyan elhúzva, ez határozza meg a kép szellemiségét. Mint mondta: a képek az emberben keletkeznek, amelyben a lélek tükröződik és ölt bennük testet. Ezek az élmények inspirálják a festő lelkületét, amit különböző technikákkal önt formába, legyen az kép, szobor, építészet vagy film. A művészeti eszközök megkívánják az emberi szubjektivitást, ami fontos igazodási pont a mai, uniformizálásra hajlamos világban.
 
Szappanos István kiállítása 2022. december 16-áig tekinthető meg a Lakitelek Népfőiskola Gálfalvi termében.


 
Fotó: Horváth Károly
 
(forrás: nepfolakitelek.hu)
 
(2022.11.17.)