Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A gazdag migránsok panziókban várnak arra, hogy az embercsempészek átvigyék őket a magyar határon

Szabadkán akár több ezerre is tehető a migránsok száma. Hol vannak a legtöbben, hol alszanak, hogy jutnak ki a határig, és mik a terveik? Hogyan viselik el a migránsválságot a szabadkaiak?

Szabadkán akár több ezerre is tehető a migránsok száma. A befogadóközpont környéki illegális sátortáborokat felszámolták, de a környékbeli erdőkben továbbra is nagyon sok bevándorló rejtőzködik. A tehetősebbek szabadkai magánszállásokon és panziókban várnak arra, hogy útnak induljanak a nyugat-európai országokba, feltehetően embercsempészek segítségével. A városnak nincs olyan része, ahol ne lehetne migránsokkal találkozni.
 
A szabadkai befogadóközpont szomszédságában nagyjából tíz nappal ezelőtt még egy nagy illegális migránstábor volt. Érdekes adat, hogy illetékesek azt mondják, hogy az illegális migránstáborokban általában a legtöbben marokkóiak vannak. Legutóbb is, amikor elszállították innen az illegális migránsokat, több mint háromszáz volt köztük a marokkói migráns. Azt is megtudtuk, hogy a szabadkai befogadóközpontban tartózkodó migránsok általában a makkhetesi erdő irányába mennek el, illetve a Tőzegbánya erdő felé, Palics irányába, és ott próbálnak meg átmenni a magyar határkerítésen.
 
A makkhetesi erdőben szemétkupacok láthatók minden irányban. Elhagyott sátrak, és stábunk láttán, menekülő migránsok. Az erdő mélyén kisebb-nagyobb kiásott lyukak, amit a hidegben alvásra, vagy megfigyelésre is használhatnak a migránsok, elhagyott sátorponyvák, és tűzhelyek.
 
Bojan Šoralov szerint a migránshelyzet most ellenőrzés alatt áll Szabadkán. Tíz nappal ezelőtt még csaknem ötszázan voltak a befogadóközpontban, most a 200-250-en vannak, ami a központ normál kapacitása. A befogadóközpont környékén található illegális sátortáborokat pedig felszámolták, mondta az észak-bácskai körzetvezető. A tehetősebb migránsok magánszállásokon, panziókban szállhatnak meg, a törvények szigorú betartásával, tette hozzá az illetékes.
 
Szabadka központjában is sok a migráns. Ők azok, akik magánszállásokon vannak, hosszabb-rövidebb ideig. Úgy tudjuk, egy éjszakára 10-20 eurót fizetnek személyenként. Később, elmondásuk szerint, embercsempészek várják őket az erdőkben, de egyesek állítása alapján olyanok is vannak, akik hamis útlevéllel próbálnak meg átjutni Magyarország területére.
 
Forrás: pannonrtv.com
(2022.11.23.)