Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Gazprom: Ukrajnában kötött ki a Moldovának szánt orosz földgáz

A Gazprom november 28-án 10:00 órakor megkezdi a gázszállítás szüneteltetését, ha folytatódik a gázlopás.

A Gazprom szerint a Moldovának Ukrajnán keresztül eladott orosz gáz nem jut el teljes mértékben Kisinyovba.
“A Gazprom észlelte a Moldovagazzal kötött szerződés alapján a moldovai fogyasztóknak történő szállításra szánt orosz gáz ukrajnai elszámolását” – közölte a vállalat a Telegram-csatornáján.
 
A Gazprom által a szudzsai gázmérő állomásra szállított gáz mennyisége, amelyet a szomszédos ország területén keresztül Kisinyovba szállítanak, meghaladja az ukrán-moldovai határon átadott fizikai mennyiséget – közölte a vállalat.
 
“A Moldovagaz a novemberi szállítások egy részét a szerződésnek megfelelően november 21-én fizette ki a Gazpromnak. A ténylegesen leszállított gáz mennyisége, amelyért a novemberi folyó szállításokért történő fizetés megszakadt, 24,945 millió köbméter gáz, míg az Ukrajna területén felhalmozott összesített elszámolási mennyiség 52,52 millió köbméter – pontosította a Gazprom.
 
“Amennyiben a moldovai fogyasztók számára az Ukrajnán keresztül történő tranzitegyensúly hiánya továbbra is fennáll, a Gazprom november 28-án 10:00 órakor megkezdi a gázszállítás szüneteltetését a Szudzsa gázmérőállomásra az Ukrajnán keresztül történő tranzitra” – közölte a szervezet.
 
November 22-én a Gazprom napi 42,9 millió köbméter földgázt szállít a Szudzsa állomásra az Ukrajnán keresztül történő tranzitra.
 
A volt szovjet köztársaságon keresztül történő szállítások lehetséges csökkentéséről szóló híreket követően az európai gáz tőzsdei ára meredeken emelkedtek.
 
A legközelebbi – decemberi – határidős ügylet a legnagyobb európai tőzsdén, a hollandiai székhelyű TTF indexére ezer köbméterenként 1255,6 dolláron (plusz két százalék) nyitotta a kereskedést. A nap első felében az emelkedés mértéke e körül a szám körül maradt.
 
A tőzsdei árak a Gazprom bejelentésére erőteljes gyorsulással, ezer köbméterenként 1282,2 dollárra (plusz 4,2%) reagáltak. Néhány perc múlva azonban az árfolyam visszaesett. Moszkvai idő szerint 14:28-kor a jegyzések 1255 dolláron állnak (plusz két százalék). A jegyzések dinamikája az előző kereskedési nap becsült árából adódik – 1230,8 dollár ezer köbméterenként.
 
A moldovai hatóságok tavaly októberben megállapodtak a Gazprommal a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról azzal a feltétellel, hogy a Moldovagaz adósságát 2022-ben ellenőrzik.
 
Az orosz állami vállalat közölte, hogy a moldovai helyzetet figyelembe véve úgy döntött, hogy a szerződést gyakorlatilag a moldovai fél feltételei szerint írja alá. A Gazprom ugyanakkor közölte, hogy fenntartja a jogot arra, hogy teljesen leállítsa az országba irányuló gázszállításokat, ha a Moldovagaz megszegi a fizetési kötelezettségeket és az adósság rendezéséről szóló megállapodás aláírására vonatkozó határidőket. Kisinyov novemberben kapja meg az ország által igényelt gáz 51 százalékát.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.11.23.)