Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


New York Times: amerikai rakéták korábban is csapódtak ukrajnai lakóházakba

Az ukrán erők által kilőtt amerikai AGM-88 HARM rakéta még szeptemberben célt tévesztett, és egy lakóépületet talált el a Kijev által ellenőrzött Kramatorszkban – írja a The New York Times.

A csapás – egy AGM-88B egy levegő-föld indítású harcászati rakétával, amelyet olyan földi célpontok ellen alkalmaznak, mint a radarok és légvédelmi rendszerek – szeptember 26-án este 6 óra körül történt a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában, mondták a lakosok. A Donbasszban található iparváros folyamatos rakéta- és tüzérségi támadások helyszíne, már a 2014-es ukrán blokád óta.

A New York Times újságíróinak sikerült azonosítaniuk egy korábbi, szeptemberi kelet-ukrajnai csapás helyszínén hátrahagyott fémdarabokat, így betekintést nyerhettek abba, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának küldött több milliárd dolláros katonai segély néha hol landol. (Lakóházakban vagy Lengyelországban – szerk.)

“Három ember megsebesült, azt mondják. Halottak nincsenek. Azt a lakást találta el, ahol senki sem lakik, a szomszédos lakásban pedig több ember megsérült” – mondta Olga Vasziljevna, egy lakó, aki a rakéta becsapódási helyének szomszédságában lakott. Az ő beszámolóját a szemtanúk is megerősítették. “Már korábban is voltak találatok ezen a környéken. Most minden apró zörrenéstől félünk”.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője nem válaszolt a lap rakétacsapással kapcsolatos kérdéseire.

Az amerikai rakéta egy ötemeletes, szovjet stílusú lakóház legfelső emeletét találta el, amely a becsapódáskor felrobbant, és az épület oldalába egy jól látható lyukat ütött.

A vietnámi háború után kifejlesztett, már cserére szánt rakétákat adtak Kijevnek

Szinte közvetlenül a robbanás után a helyi ukrán Telegram-csatornán közzétett képeken a törmelékekről és repeszekről olyan gyártási számok és matricák voltak láthatóak, amelyek arra utaltak, hogy a rakéta egy amerikai gyártmányú AGM-88B High Speed Anti-Radiation Missile, azaz HARM rakéta volt.

Másnap reggel a The New York Times riporterei fizikailag megvizsgáltak egy repeszdarabot a helyszínen, amely egy olyan online adatbázis szerint, amely lehetővé teszi a nyilvánosság számára az amerikai kormányzati tulajdonra vonatkozó adatok keresését, tartalmazott egy azonosító számot, amely a roncsot egy olyan elektronikus áramköri kártyaszerkezethez kapcsolta, amelyet csak az AGM-88B-ben használtak. A megsemmisült lőszer más darabjai, amelyek szintén a robbanás helyszínén voltak, régebbi, amerikai gyártmányú rakétáknak feleltek meg.

Az AGM-88-ast az amerikai haditengerészet és a légierő a vietnámi háború után fejlesztette ki – írja a lap.

A New York Times egy névtelen amerikai tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy a Pentagon már régóta az elöregedett felszereléskészleteket használja fel Kijev ellátására, és az ukrán erők csapatai néha elhasználódott felszereléseket kapnak. A tiszt elmondta a lapnak, hogy a kramatorszki lakóházba csapódott amerikai rakéta biztos, hogy az elöregedett készletből származik.

Ez a rakéta típus csak egy a sok közül, amelyet az Egyesült Államok és más, Ukrajnának több milliárd dollár értékű halálos segélyt nyújtó országok küldtek, és a Pentagon csak augusztus óta négy külön katonai segélycsomagot jelentett be Kijevnek, amelyek AGM-88-as rakétákat is tartalmaztak.

Az amerikai rakéták legújabb kijevi incidenséről már nem ír az amerikai kormány propagandalapja. Hasonlóan a kramatorszki esethez, itt is a Telegramon jelentek meg a helyiek által készített képek a repeszdarabokról.

A helyszínen készült képek alapján egy amerikai NASAMS légvédelmi rakéta csapódott egy kijevi lakóházba szerdán. Helyi jelentések szerint egy ember meghalt.

Forrás: oroszhirek.hu
(2022.11.25.)