Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lakiteleken ülésezett a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége

Lezsák Sándor: Közép-Ázsiában a kun tudatú kipcsak népcsoport tagjai testvérnépnek tartanak minket

Új Kiskunkapitányt választott, tagfelvételről döntött, valamint a szervezet rövid- és hosszútávú cselekvési programjáról is tárgyalt a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége november 24-én a közgyűlésének helyet adó Lakitelek Népfőiskolán.

A Széchenyi teremben tartott összejövetel résztvevőit Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. Mint fogalmazott, képviselői tisztsége mellett pedagógusként az elmúlt évtizedekben mindig is zavarta, hogy a Kiskunságon élők keveset tudnak a kun származásról és kunok hagyományáról. Ez a felismerés hívta életre a Mészáros Márta és dr. Nagy Molnár Miklós gondozásában elkészült Kun Képes Lexikon kötetet.
 
Lezsák Sándor bejelentette, hogy a szövetség lakiteleki közgyűlésének napján jelent meg a kun települések iskolásai számára kiírt tanulmányi vetélkedő első fordulója, amellyel meg szeretnék erősíteni a fiatalokban a kun szokásokat.
 
Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: Közép-Ázsiában a kun tudatú kipcsak népcsoport tagjai odafigyelnek a hazánkra, akik rokonnak, testvérnépnek tartanak bennünket. A Kiskun Önkormányzatok Szövetségének is felelőssége, hogy ezzel a bizalmi tőkével kulturális és gazdasági szempontból is éljen egyaránt. A magyar kormány keleti nyitás politikája gyakorlati eredményekben is megmutatkozik a közép-ázsiai régióban, amelynek a jövőben részesei lehetnek a szövetséget alkotó helyi önkormányzatok és a településeken működő gazdasági szereplők is.
 
Patkós Zsolt, a Kiskun Önkormányzatok Szövetségének elnöke
, Kiskunmajsa város polgármestere üdvözölte a Lezsák Sándor által vázolt lehetőségeket, amelyek részét fogják képezni a szervezet jövőképének.
 
A közgyűlésen jelen volt Rideg László, a Bács- Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke is, aki támogatásáról biztosította a szövetség elkezdett munkáját, amelyből tagfelvétele révén ezentúl a megyei önkormányzat is aktívan ki fogja venni a részét.
 
A kun települések általános iskolásai számára kiírt tanulmányi vetélkedő első fordulójának feladatlapja elérhető a Lakitelek Népfőiskola honlapján.

 
A Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum választókerületi iroda Bács-Kiskun 4. választókerületének közleménye
 
Fotó: Ujvári Sándor
 
(2022.11.25.)