Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Több százan vettek részt a jubileumi székelyföldi síversenyen, a Konzul Kupán Hargitafürdőn

Egyik nagy erőssége volt az idei Konzul Kupának, hogy olimpiai bajnok, olimpikonok, politikusok tisztelték meg az eseményt jelenlétükkel, ők mind példaképek lehetnek a gyerek előtt. A legnagyobb név Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó volt, de eljött a szintén olimpikon úszó Takács Krisztián is.

Oroszlánrészt vállaltak a szervezésben Miklós Edit, Bónis Annamária, Bónis Attila és Balázs Zsolt székelyföldi olimpikon alpesi sízők, Tófalvi Éva biatlonista és edzője, Márton Simon, akik hat téli olimpián indultak, de díjazott a paralimpiákon és para-világbajnokságokon kerékpársportban sokszoros érmes Novák Károly Eduárd, Románia jelenlegi sportminisztere.
 
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára visszatérő díszvendége a Konzul Kupának, ugyanakkor jelen volt és díjazta a gyermekeket Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere, valamint Bogya Anna, a romániai Miniszterelnök-helyettesi Kabinet államtitkára is.
 
A szervezők nevében Tóth László főkonzul köszöntötte a jelenlévőket. „Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa immár tíz éve szervezi ezt a versenyt – partnereivel közösen.
 
Szeretném megköszönni partnereinknek, hogy nyitottak voltak és mellénk álltak. Örülök, hogy a hideg idő ellenére ilyen sok gyermeket látok.
 
A sportnak nagyon erős karakterformáló és identitásmegőrző szerepe van.
Hisszük, hogy ez a közösség, amelynek sokan vitatják létét és tagadják megnevezését, él, erős, határozott karakterrel, identitással rendelkezik” – hangsúlyozta Tóth László.
 
Reméljük, hogy száz év múlva is itt leszünk.
 
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint a sportban az egyik legnehezebb az, hogy rászánjuk magunkat, hogy felöltözzünk és elinduljunk sportolni.
„Azt szoktam mondani, hogy ha ezt az első lépést meg tudtuk tenni, akkor a többi már jön magától. Akár olimpiai bajnokok is lehetünk (…)
 
Az elmúlt években közösen, itt élők, magyarországiak, Kárpát-medenceiek sokat tettünk azért, hogy a nemzeti összetartozás érzését, élményét megerősítsük, és sokat tettünk azért, hogy ezt a sporton keresztül tudjuk megtenni. Jó látni azt, hogy a magyar versenyezők magyar és román, de akár szerb vagy szlovák színekben is, de magyar szívvel ott vannak a világversenyeken.
Ez nekünk egy óriási eredmény, amit az elmúlt években közösen, mindannyian értünk el. Örülök annak, hogy a gondoskodó nemzet évében újra együtt vagyunk Székelyföld egyik legnagyobb síversenyén, a Konzul Kupán.
 
A sport kifejezi azt az erőt, azt a kitartást, ami kell ahhoz, hogy elhatározzuk: elsősorban nem a másikat kell legyőznünk, hanem önmagunkat akarjuk legyőzni. Önmagunkat győzzük le akkor is, amikor beöltözünk sízni. Innen mindenki díjjal, oklevéllel, serleggel fog hazamenni, amelyen ott van a magyar címer, és még az unokáinak is meg tudja majd mutatni, hogy részt vett a 10. Konzul Kupán. Legyünk erre büszkék, és reméljük, hogy száz év múlva is itt leszünk” – mondta el Potápi.
 
Forrás: szekelyhon.ro
(2023.02.11.)