Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Február 22. – a cserkészek világnapja

Ma, február 22-én van a cserkészek világnapja. A mozgalom egy nem-formális nevelési módszert alkalmaz, játékosan tanít és nevel. Előnyt helyez a szabadban végzett foglalkozásokra, a természetközeliségre, erdei és vízi életre, túrákra és sportra.

Február 22-én, a cserkészek világnapján, 216 országban, mintegy ötvenmillió cserkész tartja számon a jeles napot, melyet Thinking Day – a Megemlékezés napja néven illet. A szervezet tagjai ezen a napon cserkészruhát viselnek, ezzel is jelezve a világ felé, hogy a cserkészek nagy családjába tartoznak. 2021-ben a cserkészetet Nobel-békedíjra jelölték.
 
Az emléknap, a cserkészet alapítójának Robert Baden-Powell of Gilwell-nek és feleségének Olave-nak, a leánycserkészet alapítójának a közös születésnapja. Mindketten, február 22-én születtek, Robert 1857-ben Londonban, Olave 1889-ben az angliai Cheterdfield mezővárosban.
 
A cserkészet egy önkéntes, politikamentes gyermek és ifjúság nevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni, valamint felekezettől független. Célját, alapelveit és nevelési módszereit alapítója Baden-Powell határozta meg 114 évvel ezelőtt.
 
A mozgalom egy nem-formális nevelési módszert alkalmaz, játékosan tanít és nevel. Előnyt helyez a szabadban végzett foglalkozásokra, a természetközeliségre, erdei és vízi életre, túrákra és sportra. A nyári táborozást a cserkészek az egész évi cserkészmunka megkoronázásaként élik meg. Mivel az egyik jellegzetessége a társadalmi egyenlőtlenség elfedése, ezért egyenruhát viselnek, cserkésznyakkendővel, cserkészkalappal vagy más fejfedővel. Ismertető jelük a cserkészliliom különböző alakban stilizálva. Köszöntésük a Jó munkát! Jelszavuk a Légy résen! A kézfogásuk bal kézzel történik.
 
A két legnagyobb ernyőszervezet a Cserkész Világszövetség (WOSM) és a Cserkészlány Világszövetség (WAGGGS). A világ magyar cserkészeit összefogó szervezet a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ), mely a Kárpát-medencén kívül élő magyarság cserkész szervezete.
 
A jeles nap kapcsán megkértük a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnökét, Csémi Szilárdot, cserkésznevén Kismedvét, ismertesse a szövetség jelenlegi helyzetét:
 „A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség berkeiben jelenleg harmincegy megalakult cserkészcsapat működik, két öregcserkész klub és egy cserkészszülői klub a kürti cserkészcsapat mellett. Két cserkészcsapat megalakulás előtt áll, de több helyen indultak el új cserkészközösségek, amelyek érdeklődnek a cserkészmunka iránt.
 
Miként minden évben, az idén is lesznek vezetőképző táborok, melyek július első felében kerülnek megrendezésre. A jelentkezéseket már jegyezzük. A Fórum segédtiszti képzésére 7 jelölt, a SŐV és ŐV képzésre 80 jelölt jelentkezett. A mintatáborokba még lehet jelentkezni és a SETA (segítő) táborba is.
 
Az év legnagyobb megmozdulása azonban a VI. Szövetségi Nagytábor lesz, mely 2017-ben volt utoljára. Az előző táborokkal ellentétben, nagytáborunk korosztályosan valósul meg. Vagyis, azonos korú őrsök alkotják majd az altáborokat, három korosztályba sorolva: 10-12 évesek, 13-14 évesek és 15-18 évesek. A tábor ideje: 2023. július 25. – augusztus 4. között zajlik majd Ipolynyéken (Vinica). A nagytáborba örömmel látunk felnőtt segítőket is.
 
Eddig több mint 500-an jelentkeztek, ők a Szövetségünk tagjai, de meghívást kaptak a Fórum tagszövetségei, azaz a diaszpórában működő KMCSSZ tagjai, a kárpátaljai, az erdélyi, a vajdasági, a horvátországi és természetesen az anyaországi cserkészek is. Az ő jelentkezésük még folyamatban van.
 
Idén ismét megvalósul a négyévente megrendezett cserkész világtalálkozó, a Dzsambori, amely a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM) legnagyobb eseménye és a cserkészek életében az egyik legkülönlegesebb élmény. A 25. Cserkész Világtalálkozó helyszíne Dél-Korea, Észak-Csolla tartomány, Saemangeum. A tábor 2023. augusztus 1-től 2023. augusztus 12-ig kerül megrendezésre, azonban ottlétünk nem csak eddig fog tartani. A tábor utáni napokban a 200 fős magyar csapat – köztük Szövetségünk tagjai – közös utóprogramon vesznek részt, ahol együtt fedezik fel Koreát, utána pedig fakultatív utóprogramokból lesz lehetőség választani. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséget három cserkész képviseli, akik a kétszáz fős magyar kontingens berkeiben végzik feladatukat.
 
Mindez mellett folyik az évi cserkészmunka, a csapatokban és a Szövetségben egyaránt. A közelmúltban Vízicserkésznapot tartottak Szímőn. A mai napon, a Megemlékezés napján, Csallóközcsütörtökön lesz az ünnepi cserkész szentmise, ahol a régió csapatai vesznek részt az alakuló csallóközkürti cserkészekkel együtt. Márciusban Marcelházán tartjuk a közgyűlést, ahol terítékre kerülnek a Szövetség feladatai, programjai.
 
A hagyományos tavaszi országos akadályverseny, a Bakancstúra idén a nagytáboron belül lesz. Tervben van még a cserkészet iránt érdeklődő felnőtteknek, szülőknek egy ismertető képzés megszervezése is az év során.” – tudtuk meg mindezt az SZMCS ügyvezető elnökétől, Kismedvétől, aki végezetül ezt mondta:
 
„Mi, itt, a Felvidéken, lehetőséget kínálunk minden érdeklődőnek, hogy a gyermekek és a fiatalok egy közös értékrend alapján összefogjanak, nemcsak saját kisközösségük, hanem a felvidéki és összmagyarság érdekében a helyi munkásságukon keresztül, a saját eszközeiket, lehetőségeiket latba vetve. Persze mindehhez szükség van az önerőn felül segítőkre, támogatókra is, így hálás szívvel gondolok azokra, akik mindezt lehetővé teszik, legyen az családtag, partner, pártoló tag vagy akár az adója két százalékát felajánló segítőnk” – mondta el Csémi Szilárd, akinek köszönjük a tájékoztatást.
 
A cserkészek jeles napja alkalmából álljon itt a cserkészet atyjának Lord Robert Baden Powell-nek, cserkésznevén BI-Pi-nek utolsó üzenete: „Tegyetek másokat boldoggá, akkor ti magatok is boldogok lesztek!”
 
Berényi Kornélia/Felvidék.ma
 
(2023.02.22.)