Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Öttusa vk - Bőhm Csaba ezüstérmes Kairóban

Ezüstérmet nyert Bőhm Csaba az öttusázók idei világkupa-sorozatának első állomásán, Kairóban.

Győzött az egyiptomi Ahmed Elgendi, míg a harmadik helyen a cseh Martin Vlach futott a célba.
 
A verseny szerdán kezdődött a selejtezővel, a 75 fős mezőny két csoportban küzdött, az első 18-18 hely ért továbbjutást, ami a négyből három magyar indulónak jött össze. Gyengébb vívása miatt váratlanul korán búcsúzott az elmúlt évi világbajnokságon bronz-, az Eb-n pedig ezüstérmes Szép Balázs. Tamás József, aki csoportjában 19. lett, annak köszönhette továbbjutását, hogy a 12 hazai indulóból legfeljebb csak hat folytathatta szereplését a kvalifikáció után.
 
Ezt követte a csütörtöki körvívás, melyben Bőhm 20 győzelmet aratott és 15 ellenfelétől kapott ki, míg Marosi Ádám és Tamás 15/20-as mérleggel fejezte be a számot. Az eredményt továbbvitték a pénteki elődöntőbe, ahol két 18 fős csoportban zajlott a verseny, és az első kilenc-kilenc hely ért finálét. A magyarok közül Bőhmnek sikerült - magabiztos teljesítménnyel - fináléba kerülnie, az egyéniben kétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes Marosi és a lábsérülése miatt a kombinált szám előtt visszalépő Tamás viszont lemaradt az utolsó szakaszról.
 
A szombati döntőt a körvívás eredményével kezdték az öttusázók, Bőhm a csütörtöki teljesítményével a 7-10. helyről vágott neki a napnak. Lovaglása hibátlanul, szintidőn belül sikerült, a bónuszvívásban nem tudott pluszpontot szerezni, de két szám után így is az ötödik volt. A 200 méteres úszásban 2:04.84 perccel a második leggyorsabbnak bizonyult, ezzel feljött a második helyre. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban a 25 másodperccel előbb rajtoló hazai Mohanad Sabant utolérte, a három másodperccel utána induló, szintén egyiptomi Elgendi viszont - aki a tokiói olimpián ezüstérmet nyert - két másodperccel megelőzte őt. A kombinált számban a magyar öttusázó 10:12.90 perccel - Vlach és Elgendi mögött - a harmadik legjobb volt.
 
"A vívómezőnybe egészen beleerősödtem, így ez nagy különbség a tavalyi vk-hoz képest - értékelt a magyar szövetség honlapján. - A futóidőm jó lett, aminek nagyon örültem. A lövészetem most nem sikerült annyira jól, mert már elfáradtam, illetve elég nagy volt a nyomás is, ráadásul bekerültem a két egyiptomi srác közé, akik teljesen más ritmusban lőttek, mint én, és ez kissé zavaró volt. Összességében elégedett vagyok, örülök az ezüstéremnek."
 
    Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):
    férfi verseny:
    -------------
1. Ahmed Elgendi (egyiptomi) 1516 pont
2. Bőhm Csaba 1514
3. Martin Vlach (cseh) 1511
 
    korábban:
    női verseny:
    ------------
1. Gulyás Michelle 1403 pont
2. Elidie Clouvel (francia) 1398
3. Szalma Abdelmakszud (egyiptomi) 1392
...14. Barta Luca 1333
...17. Bauer Blanka 1295
 
A világkupasorozat egy hónap múlva Ankarában folytatódik, majd április végén Budapestre jön a nemzetközi élmezőny, a negyedik állomás pedig május közepe előtt Szófiában lesz. A vk-széria a május-június fordulóján esedékes döntővel zárul, ugyancsak Ankarában. Ezen a versenyen a győztesek már olimpiai kvótát kapnak. Az Európa-bajnokság, melyen nyolc-nyolc párizsi hely kel el, június-július fordulóján következik Krakkóban, az Európa Játékok keretében, a szintén kvótaosztó világbajnokságot pedig augusztus végén rendezik a délnyugat-angliai Bath-ban.
 
 
Forrás: mti.hu
 
(2023.03.12.)