Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A magyar női válogatott legyőzte a feljutó Franciaországot

A magyar női jégkorong-válogatott a franciák elleni 4-2-es sikerrel kezdte meg szereplését a bramptoni elitvilágbajnokságon csütörtökön.

Pat Cortina szövetségi kapitány alakulata két harmad után már 3-0-ra vezetett többek között Huszák Alexandra duplájával, a záró harmadban viszont szorossá tudta tenni az összecsapást a rivális. Huszák (2 gól, 1 gólpassz) és Kiss-Simon Franciska (3 assziszt) egyaránt három ponttal zárt, Németh Anikó 32 lövést védett (94,1 százalék).
 
    Eredmény, B csoport:
Magyarország-Franciaország 4-2 (2-0, 1-0, 1-2)
----------------------------------------------
a magyar csapat gólszerzői: Huszák (6., 38.), Metzler (12.), Dabasi (53.)
   
A feljutó franciák a finnek elleni 14-1-es vereséggel kezdték a Toronto melletti Bramptonban zajló tornát, míg a magyaroknak - akik tavaly a nyolcadik helyen zártak - ez volt az első fellépésük. A bennmaradásért - ami egyben negyeddöntőt is érne - a papíron esélytelennek tartott franciákat mindenképpen le kellett győzni.
 
Kitűnő hangulatot varázsolt a CAA Arénába a közel ezer fős magyar szurkolótábor, és a csapat is jól kezdett: egy remek indítással Huszák lépett ki, ez még kimaradt, ám a februári csuklótöréséből idő előtt felépült csatár éles szögből már nem kegyelmezett a nagyot hibázó kapusnak. A 12. percben emberelőnyben szép korongjáratás végén Metzler Regina lőtt a kapuba.
 
A folytatásban már a franciák is felpörögtek, komoly helyzeteik voltak, azonban Németh Anikó jól védett. A nehéz időszakot túlélte a Cortina-sereg, és a 38. percben Huszák egy kipattanót váltott gólra.
 
A záró játékrész első felében ismét erősen nyomtak a franciák, és felzárkóztak 3-2-re. Éppen 52 perce ment a játék, amikor Clara Rozier videózás után végleges kiállítást kapott Pázmándi Zsófia elleni hátulról palánkra lökésért. Ez megpecsételte a rivális sorsát, mert Dabasi Réka remekül nyúlt bele Huszák lőtt passzába. A végén még kapus lehozatallal is próbálkoztak a franciák, de nem jártak sikerrel.
 
A csoport állása: 1. Finnország 3 pont/1 mérkőzés (14-1), 2. Németország 3/1 (6-2), 3. Magyarország 3/1 (4-2), 4. Svédország 0/1 (2-6), 5. Franciaország 0/2 (3-18)
 
Az ötös első három helyezettje a negyeddöntőbe jut, az utolsó kettő pedig kiesik a divízió I/A-ba.
 
A magyar válogatott további vb-programja (közép-európai idő szerint):
szombat, 17.00: Magyarország-Svédország
hétfő, 17.00: Magyarország-Finnország
kedd, 17.00: Magyarország-Németország
 
Forrás: MTI
(2023.04.07.)