Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ferencvárosban a szökőkútban mossák a kukákat, Baranyiék nem törődnek a járványügyi kockázattal?

Különös módját választotta a spórolásnak Ferencváros. A IX. kerületi Markusovszky tér közelében elhelyezett kukákat a közterületen található kút vízében mossák ki. Ennek komoly járványügyi kockázata van. Baranyi Krisztina, a balliberális polgármester így akar spórolni?

Tudja vajon a baloldali polgármester, Baranyi Krisztina, mi folyik a kerületében? – tette fel a kérdést a Metropol
 
 Dr. Bense Tamás háziorvos a Metropolnak elmondta, hogy milyen veszélyei vannak, ha a szemeteskukákat közterületen, a szökőkútban mossák ki, amivel az emberek is érintkezhetnek.
 
A szemeteskuka kimosása elkülönülten kell hogy történjen, tekintettel arra, hogy abba nagyon sok minden kerülhet bele. – hangsúlyozta dr. Bense Tamás a Metropolnak.
 
A háziorvos felhívta a figyelmet, hogy ebbe a „nagyon sok mindenbe” olyan dolgok is beletartoznak, ami miatt egészségügyi, járványügyi kockázata van annak, ha valaki a közterület ilyen jellegű részén mossa ki a kukákat. Arról nem is beszélve, hogy akkor sem helyénvaló ez, ha zacskókban dobjuk ki a szemetet. A zacskó ugyanis nagyon könnyen sérülhet, kiszakadhat vagy átázhat.
 
A nagyon sok mindenbe az emberi, valamint az állati ürülék is beletartozik. Vegyük például csak a pelenkázást vagy azt, hogy nem mindenhol található kutyaürülék tartó szemetes. Vagy belekerülhetnek például gyógyszermaradványok is – tette hozzá a háziorvos.
 
A háziorvos szerint csak olyan helyen szabad kitakarítani és kimosni a szemeteskukákat, ahol a földbe nem tud beszívódni az a víz, ami a mosás során lefolyik róla. Erre valamilyen lebetonozott felületre van szükség. Fontos, hogy ez egy olyan lebetonozott gyűjtőfelület legyen, ahol rendelkezésre áll folyóvíz és zárt elvezetése van. Ez aligha mondható el egy nyilvános szökőkútról.
 
Ez azért jelent már önmagában óriási fertőzési lehetőséget, mert aki érintkezésbe kerül a baktériumokkal – például a gyerekek, akik a vízbe tudnak nyúlni, ahhoz a felülethez hozzá tudnak érni, ahol a kukákat mosták előtte vagy a földről felvesznek valamit –, ott sok betegség várható. Ez általában a gyomrot és a bélcsatornát érinti, tehát hányás, hasmenés jelentkezhet, mely akár több héten át is tart és kiszáradáshoz, kórházi kezeléshez vezethet – jegyezte meg dr. Bense Tamás, majd hozzátette:
 
Lehet, hogy ott van a közelben a szökőkút, valószínűleg egyszerűbb nekik ott kimosni a kukákat és nem foglalkozni a következményekkel, de ez valóban veszélyes helyzetet teremthet.
 
Kérdés, hogy vajon utasítást kaptak erre a munkások a feletteseiktől a takarékosság jegyében, vagy csak lustaságból választották ezt a megoldást. A kukák mosását mindenesetre egy olyan láthatósági mellényben végezték, melyen a következő szöveg áll: „Ferencváros tisztaságáért”. Ha így képzelik el Ferencvárosban a tisztaságot, az elég nagy baj!
 
 
Forrás: metropol.hu
 
(2023.09.18.)