Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ukrajna nem nyugszik - bepereli Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát

Jogi lépéseket tesz hétfőn Ukrajna három EU-tag szomszédjával szemben a Kereskedelmi Világszervezetnél, amiért azok betiltották az országból származó gabona értékesítését. A magyar kormány szerint a nemzetközi nagytőke tulajdonában álló, nagy ukrán mezőgazdasági cégek célja már nem a harmadik világba történő értékesítés, hanem az EU piacainak uralása.

Mint ismert, szeptember 15-én lejárt az ukrán gabona uniós behozatali tilalma több kelet-európai országban, és Brüsszel nem hosszabbította meg ezt a szabályozást. Emiatt a magyar kormány - több másik mellett - nemzeti hatáskörben döntött, ám nem egyszerűen kitolta a határidőt, hanem az intézkedés hatályát több termékre kiterjesztette.
 
Nagy István agrárminiszter szerint Brüsszel nemhogy nem hallgatta meg a kelet-európai gazdálkodók segítségkérését, hanem lényegében Ukrajnára bízná annak eldöntését, mennyit és mit exportálna Magyarországra és a többi frontországba. A miniszter szerint a nemzetközi nagytőke tulajdonában álló, nagy ukrán mezőgazdasági cégek célja már nem a harmadik világba történő értékesítés, hanem az EU piacainak uralása. Megemlítette még azt is, hogy az ukrán termékeknek nem kell a szigorú uniós előírások szerint készülniük, ami szintén gondot jelent.
 
Ezért a magyar tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is, összesen 25 termékcsportra. Ezeket csak tranzitszállítás részeként lehet behozni Magyarországra.
 
A tilalmat meghosszabbították a lengyelek és a szlovákok is.
 
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn azt is sérelmezte, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kizárólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt és állapodott meg a kérdésben, és nem egyeztetett az uniós gazdák érdekvédelmi szervezeteivel. A hatóságokat a tranzitként érkezett gabonaszállítmányoknak és azok országból való kilépésének ellenőrzésére kérte.
 
Forrás: infostart.hu
(2023.09.18.)