Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Köszönjük, hogy éves adójuk 1%-át A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak ajánlották fel!
1%"/
Ma a nagy ellenségünk a háború, nincs biztonság párbeszéd nélkül

Nem szabad félnünk attól, hogy előtérbe kerüljenek egy ország valódi értékei. Nagyon káros a ma divatos egyengondolkodás, ami mindent homogenizál, és megfoszt az emberi gazdagságtól – figyelmeztetett Ferenc pápa az argentin Télam hírügynökségnek adott interjúban.

A háború témájáról szólva ismét a pápa a párbeszéd fontosságára mutatott rá, mely a globális biztonság záloga. „Nem beszélhetünk társadalmi biztonságról, ha nincs egy egyetemes biztonság. Hiszem, hogy a párbeszéd nem lehet csak nemzeti, hanem egyetemes, főleg ma, amikor ilyen könnyű a kommunikáció. Ezért beszélek egyetemes párbeszédről, egyetemes harmóniáról, egyetemes találkozásról. Világos, hogy mindennek az ellensége a háború.
A béke és a közjó építéséhez tudatosítani kell saját identitásunkat. Nem tudunk párbeszédet folytatni másokkal, ha nem tudjuk, honnan indulunk. Amikor két tudatos identitás találkozik, akkor tudnak dialógust kezdeni és elindulni a megegyezés, a haladás, a közös út felé.”
 
A technológiai haladásról és annak hatásairól is kérdezték a pápát. „A kulturális fejlődés - mint a mesterséges intelligencia – vezérfonala az a képesség, amellyel az emberek képesek azt kezelni, befogadni és szabályozni. Vagyis a férfi és a nő a teremtett világ gazdái, ez kétségtelen. A személynek kell uralnia mindent. A komoly tudományos változás a fejlődés, erre nyitottnak kell lenni”.
 
Forrás: vaticannews.va
(2023.10.18.)