Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Köszönjük, hogy éves adójuk 1%-át A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak ajánlották fel!
1%"/
Anna Netrebko és Yusif Eyvazov éneklik A trubadúr főszerepeit az Eiffel Műhelyházban

Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, a világhírű operaénekes-házaspár Leonora és Manrico szerepében lép a közönség elé Verdi Trubadúr című operájában, ami koncertszerű keretek közt 2024. február 2-án lesz hallható az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában. A trubadúr című koncertszerű előadásának általános jegyértékesítése október 26-án 10 órakor indul az Operaház weboldalján és a jegypénztáraiban.

Az előadás további főbb szerepeit a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas kamaraénekesei, Kálmándy Mihály és Komlósi Ildikó formálják meg, az Opera zenekarát és énekkarát Denis Vlasenko dirigálja - olvasható a dalszínház pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.
 
Mint írják, Verdi A trubadúr című operája 1853-as bemutatója óta töretlen népszerűségnek örvend, most pedig napjaink leghíresebb operaénekes-házaspárja, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov tolmácsolásában elevenednek meg az opera szereplői a Magyar Állami Operaház művészeinek és együtteseinek közreműködésével.
 
Anna Netrebko 2013-ban a Berlini Staatsoperben debütált Leonoraként Gaston Rivero (Manrico) és Plácido Domingo (Luna gróf) oldalán Daniel Barenboim vezényletével, majd a szerepet egy évvel később a Salzburgi Ünnepi Játékok alkalmával, 2015-ben pedig a New York-i Metropolitan színpadán is nagy sikerre vitte, utóbbin Dmitri Hvorostovsky (Luna) partnereként - olvasható az összegzésben.
 
 Yusif Eyvazov 2016-ban a Párizsi Operában mutatkozott be Manricóként, ahol Netrebkóval először énekeltek együtt A trubadúrban. A két főszerepben emlékezetes alakítást nyújtottak 2019-ben a Veronai Aréna híres Zeffirelli-rendezésében, legutóbb pedig idén augusztusban a Buenos Aires-i Teatro Colón félig szcenírozott előadásában álltak együtt a színpadon Leonora és Manrico szerepében - írják.
 
A tájékoztatás szerint a két világsztár két nemzetközileg elismert és közkedvelt Kossuth-díjas énekes partnereként lép színpadra, akik a Magyar Állami Operaház kamaraénekesi címének is kitüntetettjei: Luna gróf szerepét Kálmándy Mihály énekli, aki az Opera egyik vezető baritonjaként 1992 óta több tucat alkalommal alakította Manrico riválisát, emellett fellépett vele többek között Pekingben és Varsóban, valamint rangos német, osztrák, olasz és francia fesztiválokon is.
 
Azucenát a New York-i Metropolitan, a milánói Scala, a Veronai Aréna és a Bécsi Állami Operaház ünnepelt énekművésze, Komlósi Ildikó alakítja, aki 2014-ben a szentpétervári Mihajlovszkij Színházban debütált a cigányasszony megformálójaként, az Opera produkciói mellett pedig a Müpában is énekelte a szerepet a Nemzeti Filharmonikusokkal, Carlo Montanaro vezényletével - olvasható a közleményben.
 
Az Eiffel Műhelyházban tartott est karmestere Denis Vlasenko, nemzedékének legfoglalkoztatottabb orosz dirigense. Az Európában és Ázsiában is népszerű művész a Moszkvai majd a Szentpétervári Állami Konzervatórium elvégzése óta rendszeresen dolgozik együtt olyan világsztárokkal, mint a Netrebko-Eyvazov házaspár, valamint egyebek mellett Vadim Repin, Gyenyisz Macujev és Vittorio Grigolo - írják.
 
A trubadúr című koncertszerű előadásának általános jegyértékesítése október 26-án 10 órakor indul a www.opera.hu weboldalon és az Operaház jegypénztáraiban. Az elővásárlás ezt megelőzően két nappal, október 24-én 10 órától veszi kezdetét, amiben az Opera támogatói, a dalszínház hűségprogramjában Fortissimo szintet elérők, valamint az OperApp mobilalkalmazással rendelkező nézők vehetnek részt. A jegyeket a dalszínház dinamikus árazással vezeti be - áll a Magyar Állami Operaház pénteki közleményben.
 
 
Forrás: MTI
(2023.10.21.)