Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


SZÉKELYFÖLD VOLT, VAN ÉS LESZ! SZÉKELYFÖLD EGY ÉS OSZTHATATLAN

 
Székelyföld területi autonómiáját követelő petíciót fogadott el március 10-én Marosvásárhelyen, az 1852-es Habsburg-ellenes székely szervezkedés vértanúinak postaréti obeliszkjénél a székely szabadság napja alkalmából összegyűlt több száz megemlékező, tüntető. Az eseményen felszólalt Luke Uribe Etxebarría, a Baszk Nemzeti Párt képviselője és Carles Fité Gabarro, a Katalán Nemzetgyűlés nevű civil szervezet (ANC) országos titkárságának tagja.
 
Csibi Attila Zoltán, a Maros megyei RMDSZ elnöke, erdőszentgyörgyi polgármester beszédében Gárdonyi Gézát idézte: aki történelmet olvas, mindig a sorok között olvasson. Mert a történelmet azok írják, akik a győzteseket felakasztották.
Mi magyarok és székelyek értjük e gondolatok igazságát, hiszen a török, Habsburg, orosz és német impériumok mindig meg akarták mondani nekünk, hogy hogyan cselekedjünk, mit gondoljunk. De nekünk úgy kell élnünk, hogy az utókor, gyermekeink, unokáink ítélik meg tetteinket.
 
Az Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke által felolvasott, a román hatóságokhoz intézett dokumentum rámutat: a székelyek az európai gyakorlat mintájára, a szubszidiaritás elvét követve, maguk akarják intézni az általuk többségben lakott régió ügyeit. A követelés lényege: Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót az SZNT által kidolgozott jogszabálytervezet alapján. Emlékeztetnek: Székelyföld területi autonómiája nem sértené Románia területi egységét, szuverenitását, a régió más nemzetiségű polgárainak érdekeit, sem az ország alkotmányát.
A részvevők közfelkiáltással fogadták el a petíciót, autonómiát követelő jelszavakat skandáltak és „Autonómiát Székelyföldnek” feliratú molinókat feszítettek ki.
 
Ezt követően mondta el helyzetértékelő, történelmi ívű beszédét Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Székelyföld autonómiáját „ostobaságnak” nevezni, tavaly decemberi törvénytervezeteink benyújtását pedig „toxikus kezdeményezésnek” minősíteni megbocsáthatatlan sértés Románia székely, magyar állampolgárai ellen – amit ezennel is visszautasítunk.

A gagauzok autonómiájának története is azzal kezdődött, hogy Kisinyov kijelentette: „Gagauzia nem létezik”. Majd a Moldovai Köztársaság kénytelen-kelletlen törvénybe iktatta Gagauzia autonómiáját. Ugyanezt várjuk el a román parlamenttől: törvényben szentesítse Székelyföld területi önrendelkezését, az erdélyi magyar nemzeti közösségnek – az RMDSZ programjába is belefoglalt – három szintű autonómiáját. Románia ne legyen pápább a pápánál, vagyis Macron elnöknél, aki váratlan politikai nyitással maga ismerte el Korzika autonómiához való jogát, és kezdeményezte az erre irányuló tárgyalások elkezdését. A katalán és a baszk autonómia szintén jó példával szolgál Románia számára. Mindenkori támogatásukat megköszönve szeretettel üdvözlöm körünkben hispániai barátainkat.
 
A marosvásárhelyi autonómiatüntetésen jelen lévő és beszédet mondó Luke Uribe Etxebarría, a Baszk Nemzeti Párt képviselője és Carles Fité Gabarro, a Katalán Nemzetgyűlés nevű civil szervezet (ANC) országos titkárságának tagja is kitartásra, politikai céljaik melletti következetes kiállásra bátorította a részvevőket.
 
A megemlékezés után a tüntetők Marosvárhely főterére vonultak, ahol követeléseiket átadták a megyei kormánybiztosi hivatal (prefektúra) képviselőjének.
 
Forrás: szekelyhon.ro, e-hir.ro