Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


KINEK AZ ÜZENETÉT KÖZVETÍTETTE A SVÉD KÜLÜGYMINISZTER?

Az ügy előzménye, melyet lapunk is kifogás tárgyává tett , hogy Orbán Viktor január 23-án meghívta a svéd miniszterelnököt Budapestre, s azon melegében visszakézből válaszolt Tobias Billström külügyminiszter: jelenleg nem látok semmi okot a tárgyalásra.
 
Ugyebár most egy éve kérte Orbán Viktor a Fidesz-frakciót, hogy támogassa a svédek és a finnek csatlakozását a NATO-hoz. A finnekét ezért megszavazták, ám még meg sem száradt a tinta az okmányon, a finn politikusok durván és alaptalanul megtámadtak bennünket. Nyilván hálából. A svédek ugyancsak szívességet kértek, közben közönséges módon sértegették Magyarországot. Talán emlékszünk még, hogy ezután jelentette be Kocsis Máté: ebből elegük van a Fidesz képviselőinek.
Szijjártó Péter folyamatosan nehezményezte, hogy a demokrácia lerombolásával vádolják a kormánypárti képviselőket, s közben sürgetik, hogy ratifikálják a svédek NATO-csatlakozását. A kettő együtt ellentmondásos.
 
Jellemző, hogy a meghívással egyidőben szinte minden ellenzéki orgánum azon örvendezett, hogy ha-ha-ha, hoppon maradt a magyar kormány.
 
Ha január 23-án a svéd külügyminiszter nem látott okot arra, hogy a magyar kormányfővel tárgyaljon Svédország miniszterelnöke a NATO-csatlakozásról, mi történhetett röpke másfél nap alatt?
 
Az ellenzék folyamatosan azzal vádolja a kormányt, hogy kettős kommunikációt folytat a svéd NATO-csatlakozás ügyében, és csak azért hívta meg Orbán Viktor Ulf Kristerssont, mert a török parlament ratifikálta Svédország NATO-tagságát.
 
Holott az ellenzék károgásával szemben mindössze arról van szó, hogy több tiszteletet kérünk a magyaroknak. Azonkívül, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.
 
Mégis relevánsnak tartjuk a címbeli kérdést, kinek a nevében nyilatkozott a svéd külügyminiszter, ha a svéd miniszterelnök Orbán Viktorral abban egyetért, hogy mindkét ország hasznára válna a párbeszéd folytatása?
 
 
Papolczy Gizella

(2024.01.25.)