Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


NETANJAHUÉK ATTÓL TARTANAK, HOGY ELFOGATÓPARANCSOT ADNAK KI ELLENÜK

Izraeli tisztviselők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök és más izraeli vezetők ellen a gázai háborúval kapcsolatos vádak miatt.
 
A bíróság azzal vádolhatja a kormánytagokat, hogy túlságosan is kemény katonai választ adtak a Hamász október 7-i terrortámadására, illetve hogy megakadályozták a humanitárius segélyek Gázai övezetbe való eljuttatását - írja hetek.hu a New York Times forrásaira hivatkozva.
 
A NYT szerint „valószínűleg a világ nagy részén megalázó erkölcsi dorgálásként tekintenének arra”, ha a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adna ki, melynek lehetőségét az utóbbi hetekben az izraeli döntéshozók is figyelembe vették az egyik tisztviselő szerint. Az említett elfogatóparancsok utazási korlátozásokat jelenthetnek az érintett izraeli vezetők számára, de elképzelhető, hogy egyúttal a Hamász vezetői ellen is kiadhatnak ilyen elfogatóparancsokat.
 
A Times a fenti értesüléseit azután hozta napvilágra, hogy Izrael külügyminisztere, Israel Katz vasárnap azt mondta, hogy „elvárjuk a bíróságtól, hogy tartózkodjon attól, hogy magas rangú izraeli politikai és biztonsági tisztviselők ellen bocsát ki elfogatóparancsokat”.  „Nem hajtunk fejet, nem hagyjuk magunkat elrettenteni, és tovább fogunk harcolni” - tette hozzá Katz.
 
Az Új Kelet izraeli-zsidó hírportál szerint, ha valóban kiadják az elfogatóparancsot, arra nem a héten kerül sor. Ennek oka az, hogy ez egy időigényes folyamat, és a felperesnek fel kell vennie a kapcsolatot a bírókkal. Hozzátették: Netanjahu arra kérte Joe Biden elnököt vasárnap, hogy segítsen megakadályozni az elfogatóparancs kiadását, és még nem ismert a válasz éppen az USA-ban lévő választások miatt.
 
Az izraelinfo.com és a héber nyelvű ynet arról tájékoztat, hogy az új hágai ügynek messzire nyúló következményei lehetnek. Például arra késztethetik Netanjahut, hogy Milosevics sorsának elkerülése érdekében túszegyezményt kössön és lezárja a háborút, ha nagyobb veszélynek érzi a hágai törvényszéket a jeruzsáleminél, ahol börtönnel fenyegető korrupciós pere folyik.
 
Fotó forrása: Euronews
Fotón: tüntetés Netanjahu-kormány ellen, 2024. április.
 
Forrás: hetek.hu, Új Kelet, izraelinfo.com, ynet.co.il