Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A LAKITELEKI HUNGARIKUM LIGET CUKRÁSZAI TAROLTAK A SZAMOS-TÁNYÉRDESSZERT VERSENYEN

Arany minősítést kapott a Mosolygós Batul névre keresztelt tányérdesszert, amit a lakiteleki Hungarikum Liget Czifray István Éttermének két cukrásza készített. Barcsa Viktória és Csajáginé Nyúl Magdolna másodszor vett részt a Szamos – Tányérdesszert versenyen.

A Magyarország étele versenyen belül megrendezett Szamos – Tányérdesszert verseny a múlt tisztelete, a jelen gazdagsága és a jövő reménysége jegyében zajlott. A cukrászoknak a magyar hagyományokon alapuló újszerű, kreatív édességeket kellett készíteni úgy, hogy abba kötelező elemként almát, pálinkát, natúr joghurtot, illetve Erős Pistát kellett felhasználni.

Barcsa Viktóriának és Csajáginé Nyúl Magdolnának okozott némi fejtörést az Erős Pista desszertbe illesztése, de aztán sikeresen megoldották a feladatot. A Mosolygós Batul névre keresztelt desszertjük a tavalyi évhez hasonlóan újabb arany minősítést hozott a két cukrásznak. A desszert fantázianevét egy régi almafajta adta – mondták. 

A Czifray István Étterem cukrászai egy vaníliás mousse-t készítettek almás töltelékkel. Az almát fahéjjal, vaníliával és tonkababbal fűszerezve párolták meg. A roppanós elem fehér csokival és karamellizált hántolt ostyával megszórt mandulás piskótából állt. Ebbe az elembe csempészték bele az Erős Pistát – sorolták a részleteket. 

A két cukrász a Magyarország tortája versenyen is megmérettette magát. Bár nem jutottak a döntőben, de a Kadarka csókja névre keresztelt tortájuk így is nagy sikert aratott. Ezen a versenyen is voltak kötelezően választható elemek, melyek közül Viktória és Magdolna a meggyet, a kakukkfüvet és a Kadarka bort használta a torta elkészítéséhez. A Czifray István Étterem szerencsésebb vendégei meg is kóstolhatják a Mosolygós Batult és a Kadarka csókját, várhatóan valamelyik boresten, vagy nagyobb rendezvényen. 

Forrás: baon.hu
(2025.05.11.)