Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Egy lépésre a továbbjutástól

A Vidi itthon is legyőzte esélyesebb görög riválisát

Taktikus játékkal, magas szintű védekezéssel 1-0-ra győzött a MOL Vidi a PAOK Szaloniki ellen az Európa Liga (EL) 4. fordulójában. Ezzel második győzelmét is megszerezte a székesfehérvári alakulat, s mivel a csoport másik meccsén a Chelsea szintén 1-0-ra győzött Boriszovban a BATE ellen, eldőlt, hogy ha a november 29-én játszandó BATE-Vidi meccsen sikerül nyernie a magyar csapatnak, akkor bizonyosan továbbjut az EL csoportköréből.

Amikor lezajlott az Európa Liga csoportkörének sorsolása, és kiderült, hogy a magyar bajnok a Chelsea, a PAOK és a BATE Boriszov társaságába került, valami ilyesmiről álmodtunk. Hiába tűnt és tűnik ugyanis papíron mindhárom együttes erősebbnek, mint a MOL Vidi, látva a mieink BL-selejtezőben mutatott fegyelmezett, tudatos játékát, reménykedtünk abban, hogy sikerülni fog a helytállás ebben a kvartettben. A Groupama Arénában lejátszott Vidi-PAOK meccs után elmondható: akárhogy alakul is a csoport utolsó két meccse, a magyar bajnok nemzetközi kupaszereplését mindenképpen sikernek lehet majd értékelni.
Az október végi szaloniki siker után a rossznyelvek felemlegették, hogy a PAOK talán lebecsülte egy kicsit a magyar bajnokot, és ezért sikerült győznie Marko Nikolics legénységének. Juhász Roland csapatkapitány már akkor megadta a budapesti visszavágó alaphangját, hiszen kiemelte: a szaloniki győzelem csak akkor ér igazán sokat, ha a párharc második felvonását is sikerül győzelemmel letudni.
A Vidi (amely a szabályok értelmében az Európa Ligában nem szerepeltetheti nevében főszponzorát, a MOL-t), ahogy azt már az ősz folyamán megszokhattuk, ezúttal sem rohant fejjel a falnak. Biztonságos védekezésükre helyezték a hangsúlyt, és elsősorban kontratámadásokkal igyekeztek zavart okozni a szalonikiek védelmében. Az első játékrészben nem igazán forogtak veszélyben a kapuk, és komoly mezőnyfölényt sem tudott kialakítani egyik csapat sem.
A második játékrész igazán a szájunk íze szerint kezdődött. Egy Vidi-támadást követően röviden szabadított fel a görög védelem, s a remekül labdát szerző Vinícius megiramodott, Pátkai remek indítását ragyogóan tekerte ballal középre, ahol az érkező Milanov élményszámba menő csukafejessel megszerezte a Vidi vezető gólját. A mieink ezután érezhetően visszahúzódtak, nem kockáztattak.
A PAOK román vezetőedzője hármat is cserélt, mindent elkövetett, hogy felpörgesse és veszélyesebbé tegye csapatát, de igazán komoly gólhelyzetet nem sikerül kidolgozniuk a magyar csapat kapuja előtt. Sőt, egy-egy Vidi-kontrában rendre ott volt a gólveszély, kár, hogy az utolsó passzok nem sikerültek.
Mivel a Vidi balbekkje, Stopira összefejelt az egyik görög támadóval – komoly sérülést szerencsére egyikük sem szenvedett –, így örökkévalóságnak tűnő öt perces hosszabbítást rendelt el a játékvezető. A Vidi azonban hősies védekezéssel megőrizte egygólos előnyét és megnyerte a meccset.
A magyar bajnok ezzel négy forduló után hat ponttal a csoport második helyén áll, a hibátlan, Boriszovban is nyerni tudó Chelsea mögött. Mivel a BATE-nak és a PAOK-nak is csak egy-egy győzelme van, a Vidi egy esetleges boriszovi győzelemmel már a decemberi, utolsó forduló előtt behozhatatlan előnyre tenne szert riválisai előtt, és továbbjutna csoportjából. Ez azt eredményezhetné, hogy egy magyar klubcsapat ismét megéri a tavaszt a nemzetközi kupaporondon. Ez az elmúlt másfél évtizedben nem sikerült, utoljára – az UEFA Kupa 2003/2004-es kiírásában – a Debrecen tudott állva maradni a következő év tavaszáig.
A Vidi tudatos, jól szervezett, taktikus játékát látva megvan az esély a győzelemre Fehéroroszországban is. A mérkőzést november 29-én rendezik Boriszovban.

Kovács Attila