Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Páratlan páros

Reális lehet nem csupán a kvótaszerzés, de a jó szereplés is Tokióban

Az elmúlt hetek, hónapok viszályai után végre egy nagyszerű hír látott napvilágot a magyar tenisz világában. Két topjátékosunk, Babos Tímea és Fucsovics Márton bejelentette, hogy a jövő év elején összeállnak és vegyes párosban közösen fognak indulni a különböző versenyeken. A távlati cél is adott: kijutni a tokiói olimpiára és ott maradandót alkotni.

Az utóbbi időben véget értek a szűk esztendők a magyar tenisz számára. A hölgyeknél Babos Tímea, a férfiaknál pedig Fucsovics Márton személyében végre lett egy-egy topjátékosunk, olyan teniszezőnk, aki akár a legnagyobb sztárok ellen is esélyes lehet a jó eredményre. S hogy nem csupán jól hangzó szólam, ha topjátékosnak tituláljuk őket, arra igazolásul szolgálnak a mögöttünk hagyott időszak fantasztikus eredményei, valamint a két teniszezőnk világranglista-helyezése.
Babos Tímea alig egy hónappal ezelőtt védte meg tavaly szerzett páros-világbajnoki címét, és idén megnyerte az Australian Opent is, a négy nagy Grand Slam verseny egyikét. Nem véletlen, hogy év közepén egy ideig vezette a női párosok világranglistáját, s bár az élről leszorult, még most is a harmadik helyen áll. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a földkerekség egyik legjobb páros-teniszezője, akinek azonban egyéni teljesítménye (59. helyezés a világranglistán) miatt sem kell pironkodnia, elvégre masszívan TOP 100-as teniszező.
Fucsovics Márton karrierje legsikeresebb évét zárja idén. Genfben tornagyőzelmet aratott, több emlékezetes meccset is megnyert, és pályafutása eddigi legjobb helyezését mondhatja magáénak a világranglistán. A 36. hely nem csupán azt jelenti, hogy sikerült a hőn áhított cél, a TOP 50-be kerülés, de azt is, hogy a jövő évben elvileg könnyebb sorsolása lehet majd a Grand Slam viadalokon. Annak ellenére, hogy inkább egyesben villog, a páros ranglistán elfoglalt 212. helyezése szintén karriercsúcs.
Ami Timi és Marci olimpiai álmait illeti: teniszben külön vegyes párosban nem lehet kvótát szerezni, az indulás feltétele ebben a versenyszámban az, hogy az adott teniszező egyesben vagy párosban sikeresen kvalifikálja magát az olimpiára. Ez azonban elméletileg nem lehet gond, hiszen Babos – mint említettük – a világ egyik legjobbja női párosban, Fucsovics pedig TOP 50-es egyéni versenyző, az olimpián pedig 64-es főtábla van.
Mindezek okán kulcsév lesz az előttünk álló esztendő. Ha Babos Tímeának és Fucsovics Mártonnak sikerül összehangolniuk a játékukat a pályán, akkor minden esélye meg lehet annak, hogy szurkolhassunk egy hatalmas magyar teniszsikerért a tokiói olimpián.

Kovács Attila