Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Kedvező csoportba kerültünk!

Lezajlott az EB-selejtezők sorsolása

Dublin adott otthont a 2020. évi Európa-bajnokságra való kvalifikációs sorozat sorsolásának. Válogatottunk a negyedik kalapból várta a sorsolást, s végül az E-jelű csoport tagja lett. Ez azt jelenti, hogy Horvátország, Wales, Szlovákia és Azerbajdzsán ellen kell majd kivívnia az Eb-részvételt. Írásunkban röviden elemezzük nemzeti együttesünk kijutási esélyeit.

A 2020. évi labdarúgó Európa-bajnokság különlegességét az adja majd, hogy nem egyetlen országban, hanem a kontinens sok országának sok városában rendezik meg a meccseit. A 12 ország 12 városa között Budapest is ott van, amely az első alkalom lesz, hogy Magyarországon Eb-meccset rendeznek. Összesen négy találkozónak ad majd otthont az addigra felépülő, és összesen 68 000 néző befogadására alkalmas Puskás Ferenc Stadion. Ez három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt jelent majd. A kontinensbajnokság fináléját Londonban, a Wembley-stadionban játsszák.
Az már a dublini sorsolás előtt kiderült, hogy mivel 55 csapat szeretne kvalifikálni, így a 10 csoport egyik fele 5, a másik fele pedig 6 csapatos lesz. Ezzel előre tudni lehetett azt is, hogy ha az A-E jelű csoport valamelyikébe kerülünk, akkor 4, míg, ha a F-J csoport egyikébe, akkor 5 ellenféllel kell megküzdeni az Eb-részvételért. A sorsolást megelőzően – amint azt megszokhattuk – ezúttal is rangsorolva lettek a válogatottak, a korábbi évek eredményei, valamint a világranglistán elfoglalt helyezések alapján. Magyarország a gyengébb világbajnoki selejtezők eredményeként sajnos a harmadik kalapból lekerült a negyedikbe, így elméletileg három magasabban és egy vagy két alacsonyabban rangsorolt vetélytársat sorsolhattak mellénk. Nagyon nem volt mindegy azonban, hogy az első három kalapból kiket sodor mellénk a jószerencse és az sem, hogy az elvileg nálunk gyengébb gárdák közül ki ellen kell majd a papíron kötelező két vagy négy győzelmet behúznunk.
A fél óra alatt lezajlott sorsolás eredményeként Magyarország az E-jelű csoportba került, így az már a negyedik kalap sorsolásának idején kiderült, hogy egy öt fős csoport tagjai leszünk. Ez mindenképpen előny, ugyanis a csoportok létszámától függetlenül mindegyikből csak az első két helyezett jut ki a kontinenstornára, vagyis nem mindegy, hogy a továbbjutást érő csoportmásodik helyhez három, vagy négy csapatot kell megelőzni. A másik sarkalatos kérdés, miszerint kik lesznek az ellenfeleink, szintén kedvező eredménnyel zárult.
Az elmúlt évek válogatott-szereplése sajnos azt bizonyította, hogy senkit sem tanácsos lebecsülni, vagy éppen könnyen verhető ellenfélnek nevezni. Ám a vetélytársak lekicsinylése, lenézése nélkül is ki kell jelenteni, hogy az utóbbi egy-másfél évtized talán legkedvezőbb csoportbeosztását kaptuk, és ez még akkor is igaz, ha sietve hozzá kell tenni, hogy természetesen a buktatói is megvannak az E-jelű kvintettnek.
Ha lajstromba vesszük ellenfeleinket, akkor láthatjuk, hogy az első kalapból egy igazi topválogatottat, Horvátországot kaptuk, azt a válogatottat, amely egészen a világbajnokság döntőjéig menetelt a nyáron. Ellenük tehát a realitás nem sok esélyt ígér a pontszerzésre, s ez még akkor is fennáll, ha a 2016-os Eb előtt egy felkészülési mérkőzésen, Budapesten sikerült döntetlent játszani velük.
A második kalapból azt a Wales-t rendelte mellénk a sors, amely 2016-ban – hozzánk hasonlóan – remekül szerepelt a franciaországi Eb-n. A szigetországiak egészen az elődöntőig meneteltek, ahol a későbbi Európa-bajnok portugálok állították meg őket. Vannak sztárjátékosaik is (Gareth Bale, Aaron Ramsey, Joe Allen), mégis elmondható, hogy a második kalapból Wales még a verhetőnek tűnő ellenfelek közé sorolható.
A harmadik kalapból sikerült elkerülni Törökországot, Szerbiát és a kellemetlen stílusú Skóciát, ugyanis Szlovákia került a mi csoportunkba. Északi szomszédunk némileg előrébb jár ugyan, ám korántsem tekinthető világverő alakulatnak. Ráadásul Marco Rossi a szlovák élvonalbeli DAC Dunaszerdahely trénere volt, mielőtt válogatottunk szövetségi kapitánya lett, amiből biztosan profitálhatunk.
A negyedik kalapból – mivel mi is ott voltunk – nem kaphattunk ellenfelet, így már csak az ötödik kalapra kellett figyelni. Mivel az elmúlt időszakban sajnos a jelenleg ötödik kalapos Kazahsztán és Luxemburg is megtréfálta csapatunkat, nem mondhatjuk a mellénk sorsolt Azerbajdzsánra sem, hogy könnyű falat lesz. Ugyanakkor egyértelmű, hogy ha a kijutás a csapatunk célja, akkor a kaukázusiak ellen hat ponttal kell gazdagodnunk.
Ha összegezni akarjuk a selejtező-sorsolást, akkor elmondhatjuk, hogy lehetett volna sokkal kedvezőtlenebb is. Horvátország egyértelműen kiemelkedik a csoportból, mögötte azonban három, jórészt hasonló játékerőt képviselő csapatot találni, s ennek egyike a magyar válogatott. Nagyon sok múlik majd a pillanatnyi formán, valamint azon, hogy a hazai meccseinket sikerül-e mindenki ellen hozni. Emellett különös jelentősége lesz az Azerbajdzsán elleni esetleges botlásnak, hiszen amint az a hasonló erejű csapatokat felvonultató csoportokban lenni szokott, minden bizonnyal komoly körbeverések lesznek, ahol értékes pontokat hullajt majd el mindhárom csapat. Ezért a vélhetően csoportutolsó azeriek ellen mind a hat pontot be kellene zsebelni.
Válogatottunk az őszi Nemzetek Ligájában már Marco Rossi irányításával szerepelt, ami lehetőséget biztosított az olasz kapitánynak, hogy megtalálja a legoptimálisabb felállást. Sok további kísérletezésre már nem lesz lehetőség, hiszen tavasszal máris kezdődnek az Eb-selejtezők. Bizakodjunk, hogy sikerül ismét kvalifikálnunk és olyan futballünnepet varázsolni, mint ami 2016 nyarán uralkodott az országban.
 
*****
 
A magyar válogatott Eb-selejtezős menetrendje:
március 21., 20.45: Szlovákia–Magyarország
március 24., 18 óra: Magyarország–Horvátország
június 8., 18 óra: Azerbajdzsán–Magyarország
június 11., 20.45: Magyarország–Wales
szeptember 9., 20.45: Magyarország–Szlovákia
október 10., 20.45: Horvátország–Magyarország
október 13., 18 óra: Magyarország–Azerbajdzsán
november 19., 20.45: Wales–Magyarország
                                                                                              
Kovács Attila