Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Maximumra járatva

Parádés döntetlennel lép le a Vidi az európai kupaporondról

Bár a világ egyik legjobb csapata, a Chelsea ellen 2-2-es döntetlent játszott a Vidi az Európa Liga csoportkörének utolsó fordulójában, mégsem sikerült onnan továbblépnie, ugyanis a nagy rivális BATE Boriszov győzni tudott Szalonikiben. Ennek ellenére a Vidi egész őszi kupaszereplése előtt kalapot lehet emelni!

Már az is nagy régóta várt siker volt, hogy a Vidi – hosszú évek óta egyedüli magyar klubcsapatként – bejutott az egyik kupasorozat csoportkörébe. Bár a magyar bajnok a Bajnokok Ligája küzdelemsorozatában indult, az utolsó selejtezőkörben elbukott a görög AEK Athén ellen, s így az Európa Ligában folytathatta. A második számú európai kupasorozat színvonaláról bőven elég annyit elmondani, hogy a címvédő jelenleg az angol sztárcsapat, a Manchester United, és jelenleg is olyan klasszis klubok szerepelnek ebben a sorozatban, mint a spanyol Sevilla, a görög Olympiakosz, a portugál Sporting, az olasz Lazio, vagy a német Bayer Leverkusen. A résztvevők sorában a non plus ultra azonban egyértelműen a korábbi BL-győztes angol gigaklub, a Chelsea, amely tavalyi gyengébb Premier Liga-szereplése miatt kényszerült a BL helyett az EL-ben indulni.
A sorsolás úgy hozta, hogy éppen a sorozat papíron legerősebb, legnagyobb értékkel bíró csapata, a Chelsea lett a Vidi egyik csoportellenfele. Mivel azonban a csoport fennmaradó két helyére a görög PAOK Szaloniki és a fehérorosz BATE Boriszov került, mégis reménykedtünk abban, hogy képes lehet tisztes helytállásra az a Vidi, amely már a BL-selejtezőkben is vitézkedett, s nálánál magasabbra rangsorolt ellenfelekkel szemben is sikeres tudott lenni.
A Vidi most véget ért Európa Liga-szereplését illetően értékelésként csak pozitívumokat kell mondani. Ez nem azt jelenti, hogy minden tökéletes volt, és azt sem jelenti, hogy nem sajnálhatunk több dolgot is az őszi meccsek tekintetében. Mert bizony sajnálhatjuk, hogy a korábban kiütött Ludogorec, vagy Malmö csapatánál érdemben nem erősebb AEK Athén ellen nem sikerült a továbblépés, ezzel ugyanis történelme első BL-szereplésétől esett el a fehérvári csapat. Sajnálhatjuk továbbá, hogy a csoportban ismét mumusnak bizonyult a magyar ellenfeleit rendre megtréfáló BATE Boriszov csapata, ugyanis aligha kérdéses: ha egy Chelsea ellen sikerült egy rendkívül szoros vereséget és egy döntetlent játszani, akkor két meccsen legalább egy pontot talán a BATE ellen is lehetett volna szerezni, az pedig - ha a többi eredmény ugyanígy alakul - elég is lehetett volna a továbbjutáshoz.
De mindezek ellenére is: a Vidi csapata a lehető legtöbbet kihozta ebből a nemzetközi kupaőszből. Végre volt egy magyar csapat, amely nem ijedt meg a saját árnyékától, és – a fent említett egy-két meccset leszámítva – minden párharcban képes volt 100% körüli teljesítményre. Azt is bebizonyította a Vidi, hogy megfelelő háttérrel – amely magában foglalja a játékoskeret kialakítását is –, valamint kiváló szakmai felkészítéssel egy magyar csapat is képes lehet eljutni a nemzetközi kupa csoportkörébe. Bár a csoportkör „túlélése” végül nem sikerült, a Vidi a csoportkörben megszerzett hét pontját, valamint a Chelsea elleni emlékezetes hazai döntetlenjét büszkén teheti ki a képzeletbeli vitrinjébe.
Nekünk, a magyar futball szerelmeseinek pedig ragyogó élmény volt végre magyar klubcsapatnak szurkolni, végre úgy nézni a kupafordulókat, hogy saját csapatunk is ott szerepel a legjobbak között.

Kovács Attila