Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ez azért jelképes - lapszemle

Népszava kérdez, Csaba László válaszol: a 65 éves akadémikus MTA Világgazdasági Kutatóintézetében kezdett el dolgozni, az Antall kormány alatt a gazdasági rendszerváltást kidolgozó Híd-csoport tagja volt. Egyebek mellett a CEU egyetemi tanára.

(Kell még valamit mondanunk?) 

Kormányzati körökben gyakran hangoztatják: a CEU-val nincs semmi gond. Valóban? - kérdez alá a lap, az akadémikus válaszolgat:
Hogyne lenne! Az egyetem számára óriási költséget jelent a költözés. Egy egykori őrültek házát kell oktatási épületekké alakítani. Ugyanakkor mindennek semmilyen pozitív hozadéka nincs az oktatás szempontjából. A bécsi Soros egyetem valljuk be, csak egy lesz az ottani másik ötvenből, míg Budapesten mégiscsak van egy aurája, egy a maga számára kivívott helye. Ma Bécsben ez nincs így!
 
(Hova tűnt a világhírű Soros egyetem nimbusza, már a bécsi út másik végén sem érvényes?)
 
Magyarországon az egyetem korábban alapított része létezik, és nem is fog megszűnni!
 
(Korábban mintha mást tetszettek volna "kommunikálni".)
 
A szabályoknak a CEU nem tud megfelelni. Teljesen egyértelmű a törvény, annak az országnak az oktatási hivatalával, minisztériumával kell államközi egyezményt kötni, amelyiknek a diplomáját kiadjuk.
 
(Hát akkor?)
 
Megtudjuk még a lapból, hogy sz@rt sem ér a bülbülszavú Manfred Weber szava, aki pénzügyi támogatást ígért és együttműködést egy müncheni egyetemmel, mert kiadtak ugyan egy szándéknyilatkozatot, hogy együtt fognak működni a Müncheni Műszaki Egyetemmel, de ez mégsem képes megoldani az alapproblémát, ugyanis Sorosék nem adhatnak ki német diplomát, hanem csak amerikait, és ha valaki azt akarja, akkor magyar diplomát is. Viszont Németországban egyáltalán nincsenek akkreditálva.
"De a magyar fővárosban működik a 800 személyes diákotthonunk, itt van az oktatást segítő egyéb infrastruktúra, beleértve a 350 ezer kötetes könyvtárat is a nemzetközi folyóiratokkal. Ezt nem lehet átvinni Bécsbe, tehát mindenképpen itt maradnak Budapesten. Az oktatóinknak egy nem csekély része kötődik Magyarországhoz. Voltak, akik itt vettek maguknak lakást, találtak maguknak házastársat. Azt hiszem ők ingázni fognak Bécs és Budapest között. Eszük ágában sincs elmenni."
 
(Most ez így hogy? Mégis lehet Magyarországon élni?)
 
Nem lehet azt mondani, hogy az akadémiai intézetekben minden kutatás világszínvonalú.
Ennek ellenére nyilvánvalóan az utolsó töltényig fogunk harcolni, ígéri az akadémikus.
 
Hiányoltam az interjúból a szív alakú ágyat és jakuzzit rejtő piros lámpás akadémiai kutató hálózat találkahelye kérdéskörének megvitatását.
 
czyla
 
Megjelent 2019. június 24-én.