Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Átadták a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjat

A díjat 2017-ben alapította a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány azzal a szándékkal, hogy minden évben három, települése életében kiemelkedő szerepet játszó, példaértékű szakmai életutat bejárt pedagógus részesüljön a rangos elismerésben.

Június 21-én ünnepélyes keretek között három pedagógus vehette át a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjat Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől Izsákon, a Városháza dísztermében. A díjat 2017-ben alapította a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány azzal a szándékkal, hogy minden évben három, települése életében kiemelkedő szerepet játszó, példaértékű szakmai életutat bejárt pedagógus részesüljön a rangos elismerésben. A díjat Dobos Krisztina oktatáspolitikus emlékére hívtak életre.
 
Az izsáki Városháza dísztermében először Mondok József, Izsák polgármestere, majd Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a díjalapító lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a díjazottakat és az egybegyűlteket. Lezsák Sándor röviden felelevenítette Dobos Krisztina, a Magyar Demokrata Fórum pedagógiai szakpolitikusának életét és pályafutását. Lezsák Sándor elmondta, hogy Dobos Krisztina idén lenne 70 éves, programja szervesen beépült a magyar iskolák világába. Lezsák Sándor Dobos Krisztinát idézve elmondta, hogy az iskola akkor van jó helyen, ha a gyerek gyalog is el tud menni oda és nevelés nélkül nincs iskola.
 
A Pedagógusok a kistelepülésekért-díj elnyerésére képviselő-testületek, szülői közösségek, civil szervezetek, egyházközösségek állíthattak jelölteket.
 
A pályázatok elbírálását az alapítvány kuratóriuma által felkért védnöki testület végezte, melynek tagja dr. Kása Zsuzsanna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatási vezetője, Máté Sándor, a Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola igazgatója, Olajos István, a Lakiteleki Eötvös Lóránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Pálinkó Gyuláné, a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületének tiszteletbeli elnöke, valamint Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
 
Idén díjazták Harkainé Szabó Erikát, a Jakabszállási ÁMK Általános Iskolájának tanítóját. Harkainé Szabó Erika méltatása során elhangzott, hogy letette kézjegyét mind a pedagógus pályán, mind a közéletben. Pályafutását Orgoványon kezdte, majd nyugdíjazásáig Jakabszálláson tanított. Pedagógus hivatásán felül érdemeket szerzett többek között a könyvtár és közösségi hely létrehozásában, a településtörténet hatalmas részének összegyűjtésében és számos közösségi esemény szervezésében.
 
Fodorné Bori Aranka a gátéri általános iskola most nyugdíjba vonuló pedagógusa, aki 1979. szeptember 1-től 2019. január 16-i nyugdíjazásáig az iskola meghatározó személyiségű tanítója volt. A négy évtized alatt alsó tagozatos tanítóként törekedett arra, hogy tanítványai szilárd alapismeretekkel kerüljenek felső tagozatba. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy pályafutása során éveken keresztül vezetett énekkart és tanított az alsó tagozatosoknak angol nyelvet.
 
Horváth Attiláné, a Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskola Gy. Szabó Béla tagiskola pedagógusa méltatásában kitértek arra, hogy pályafutása során felismerte a drámapedagógiában rejlő lehetőségeket, színjátszócsoportot hozott létre, a diákönkormányzatot segítette és sokat tett a diákok felzárkóztatásáért.
 
baon.hu nyomán