Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Kiszivárogtatási botrány Londonban

A brit külügyminiszter szerint London úgy ítéli meg, hogy Donald Trump elnöksége alatt az amerikai kormány igen hatékonyan működik, és a nemzetközi porondon Nagy-Britannia legjobb barátja.

A washingtoni brit nagykövet jelentéseinek kiszivárogtatása kellemetlen helyzetbe hozta a londoni kormányt. Jeremy Hunt brit külügyminiszter július 8-ai, hétfői londoni sajtóértekezletén kijelentette: nem ért egyet azzal az értékeléssel, amelyet Sir Kim Darroch nagykövet adott a külügynek küldött, meglehetősen nyers hangvételben megfogalmazott diplomáciai táviratokban Donald Trump amerikai elnökről és kormányáról.
 
Hunt - aki hivatali elődjével, Boris Johnson volt külügyminiszterrel verseng a Konzervatív Párt és a kormány éléről távozó Theresa May tisztségéért - kijelentette: a nagykövetek munkájának nagyon fontos eleme, hogy őszintén tudassák Londonnal az állomáshelyükön zajló eseményeket és az azokról alkotott véleményüket, és ebben az értelemben a washingtoni brit nagykövet a feladatát teljesítette a diplomáciai jelentések összeállításával.
 
Jeremy Hunt hozzátette ugyanakkor, hogy a kiszivárgott átiratok Sir Kim Darroch személyes véleményét tükrözik, amely nem azonos a brit kormány véleményével.
 
A brit külügyminiszter szerint London úgy ítéli meg, hogy Donald Trump elnöksége alatt az amerikai kormány igen hatékonyan működik, és a nemzetközi porondon Nagy-Britannia legjobb barátja.
 
Hunt mindazonáltal bejelentette, hogy a diplomáciai táviratok kiszivárogtatása ügyében a kormány vizsgálatot indított, és a felelős - ha sikerül megtalálni - súlyos következményekre számíthat.
 
Theresa May szóvivője hétfői tájékoztatóján közölte, hogy a miniszterelnök sem ért egyet a washingtoni brit nagykövet jelentéseiben megfogalmazott, gyakran súlyosan bíráló megállapításokkal, ám úgy értékeli, hogy a nagykövetek feladata "véleményük őszinte, kozmetikázás nélküli" kifejtése.
 
A Downing Street illetékese szerint Theresa May "abszolút elfogadhatatlannak" tartja a bizalmas nagyköveti jelentések kiszivárogtatását.
 
Liam Fox külkereskedelmi miniszter, aki éppen Washingtonban tartózkodik, a BBC rádiónak nyilatkozva hétfőn "etikátlan, hazafiatlan, nem profira valló" eljárásnak nevezte a kiszivárogtatást.Fox kilátásba helyezte, hogy az ügyben jogi büntetőeljárás is indulhat.
 
A washingtoni brit nagykövet Londonnak küldött bizalmas jelentéseiből a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglapban jelentek meg részletek. E jelentésekben Darroch egyebek mellett annak a véleményének ad hangot, hogy Trump elnöksége alatt a Fehér Ház "eddig egyedülálló módon működésképtelenné vált", a kormányzati munkát "késhegyig menő" belvillongások jellemzik, és az elnök pályafutása az egymást követő botrányok miatt "dicstelen véget érhet". A brit nagykövet szerint Trump gazdaságpolitikája romba döntheti az egész világkereskedelmi rendszert.
 
Balról: Jeremy Hunt, Theresa May, Donald Trump és Sir Kim Darroch nagykövet • Fotó és forrás: ma7