Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Dunai hajóbaleset: gyorsan halad a nyomozás

A kapitánynak nincs magyarországi lakhelye, Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye Ukrajnával, így egyáltalán nem biztos, hogy a kapitány visszajönne Magyarországra, ha nem hosszabbítanák meg az előzetes letartóztatását.

Mégis észlelhette a Viking szállodahajó ukrán kapitánya, hogy a közelében halad a Hableány, ez derül ki egy nyilvánosságra került dokumentumból. A kapitány eszerint azt mondta, észrevette, amint megelőzi őket a kisebb hajó. A Hableányt üzemeltető cég ügyvédje szerint ez egyértelműen igazolja, hogy a szállodahajó okozta a 28 halálos áldozattal járó májusi balesetet a Dunán. Az ukrán kapitányt védő ügyvéd szerint azonban ez csak egy vélemény, ami hiányos. Az M1-en nyilatkozó közlekedési szakjogász szerint gyorsan halad a nyomozás.
 
A Hableány utolsó, eltűntként kezelt dél-koreai női áldozatát még mindig keresik. Nemcsak a fővárosban, hanem a déli országhatárig kutatják a Dunát. Addig folytatják a keresést, amíg van rá reális esély, hogy megtalálhatják a holttestet.
A tragikus hajóbaleset három hónappal ezelőtt történt. A Viking Sigyn nevű utasszállító és a Hableány sétahajó a Margit híd irányába tartott. A Viking nekiütközött a Hableánynak, az pedig alig hét másodperc leforgása alatt elsüllyedt. A Hableányon 35 ember utazott, közülük csak 7-en élték túl a szerencsétlenséget.
 
Azóta napról napra egyre több részlet derül ki a baleset körülményeiről. Most nyilvánosságra került egy több mint 160 oldalas szakértői vélemény, amely a baleset körülményeit tárja fel – közölte az M1 Híradója.
 
Az ukrán kapitány vallomásából kiderül, hogy még jóval a baleset előtt megelőzte a szinte álló szállodahajót a Hableány. Ezt a kapitány észlelte is. Később viszont saját bevallása szerint már csak azzal volt elfoglalva, hogy áthaladjanak a híd alatt. Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető cég ügyvédje szerint ebből egyértelmű, hogy a balesetért az ukrán kapitány felelős.
 
Az M1 Híradója kereste a Viking kapitányát védő ügyvédet is, aki szerint a szakvélemény hiányos, és ez csak egy a bizonyítékok közül. Tóth M. Gábor emlékeztetett: az ukrán kapitány sajnálja ami történt, de a felelősségét vitatja.
 
Közben az ügyészség kedden azt kérte a bíróságtól, hogy három hónappal, november 30-ig hosszabbítsa meg a Viking ukrán kapitányának letartóztatását. A férfit halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlan veszélyeztetéssel és segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják.
 
Borbély Zoltán közlekedési szakjogász, az elhunyt hajóskapitány családját képviselő ügyvéd szerint az ukrán kapitány előzetes letartóztatásának meghosszabbítása egy logikus döntés lenne, hiszen a kapitánynak nincs magyarországi lakhelye, Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye Ukrajnával, így egyáltalán nem biztos, hogy a kapitány visszajönne Magyarországra, ha nem hosszabbítanák meg az előzetes letartóztatását.
 
A szakértői vélemények alapján egyre inkább az látszik, hogy a Viking Sigyn erőteljesen vétett a hajózási szabályok ellen.
 
Borbély Zoltán az M1 Ma este című műsorában azt mondta: a nyomozás gyorsan halad, a nautikai szakértő is viszonylag gyorsan készítette el az üggyel kapcsolatos szakvéleményét, ezért az eljárásra nem lehet azt mondani, hogy súlyosan elhúzódott.
 
A nyomozásban nagy segítség, hogy nemcsak a térfigyelő kamerák felvételei állnak rendelkezésre, hanem egy olyan is, amelyet a Viking Sigyn egyik utasa készített, és amelyen teljes egészében látszik a baleset, hangsúlyozta.
 
hirado.hu nyomán
 
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát (Fotó: MTI/Mohai Balázs)